10 Apr 2008

Bellen met VoIP

Categorie: Website ontwikkeling — lammert @ 12:07

Ik heb het hier al een paar keer gehad over goedkoop bellen met Kazachstan. Op dit moment zijn er twee mogelijkheden om ver onder de tarieven van de standaard telefoonmaatschappijen uit te komen. Een methode is om via een 0900 nummer een verbinding te leggen. De lijst van goedkoopste 0900 nummers voor alle bestemmingen is te vinden op televergelijk.nl. De andere manier is via Voice over IP, oftewel VoIP. Veel mensen verstaan hier Skype onder, maar zelf ben ik niet zo’n voorstander van deze oplossing omdat er teveel informatie op internet te vinden is die aangeeft dat Skype software meer met je PC doet dan alleen een telefoonverbinding maken. Bovendien is een verbinding tussen een Skype aansluiting en het normale telefoonnet lastig en heeft Skype vaak moeite met hele lage netwerkbandbreedtes zoals in Kazachstan nogal eens voorkomen.

Daarom heb ik nu al een aardige tijd een VoIP abonnement bij xs4all waarbij ik mijn originele vaste nummer heb gehouden en bovendien via dit nummer rechtstreeks vanuit Kazachstan kan bellen en gebeld kan worden, mits mijn computer daar natuurlijk aanstaat en ik op internet rondsurf.

Vanwege mijn positieve ervaringen hiermee ben ik ook bezig met een praktische handleiding voor VoIP op mijn wat meer technische website. Hopelijk kunnen ook anderen op die manier van mijn ervaringen profiteren.

3 Reacties

 1. Een andere optie, één die wij voornamelijk gebruiken, is http://WebCallDirect.com – vaak voordeliger dan Skype en zo, in ieder geval betalen wij vaak van vast NL naar vast RUS 5 ct per gesprek. Fair Use Policy maakt dat het soms meer is (mijn vrouw belt haar moeder nogal vaak :P), maar dan bied http://Televergelijk.nl inderdaad uitkomst, momenteel 1ct per minuut naar Rusland.

  Nadeel van WebCallDirect.com: Je betaalt vooruit +btw en transferkosten en dan komt het erop neer dat je iets van 32 euro betaalt voor 25 euro beltegoed, en soms krijg je geen verbinding, wat bij 0900 nummers dan ook vaak gebeurt. Maar het spaart ons toch tientallen euro’s per maand uit.

  Even de relevante tarieven:

  startkosten -> 5 ct/gesprek
  NL -> FREE, anders 1 ct/min
  RUS vast -> FREE, anders 2,5 ct/min
  Kazakhstan vast -> 7 ct/min

  Dus:
  NL -> RUS = FREE + FREE = FREE, anders 1 + 2,5 = 3,5 ct/min
  NL -> KAZ = FREE + 7 ct/min = 7 ct/min, anders 1 + 7 = 8 ct/min

  Goedkoopste van NL naar KAZ is via 0900 echter 2 ct/min, dus momenteel NIET goedkoper bij WebCallDirect…

  Maar een groot voordeel is: OVERAL waar je op internet kan, en waar je gebeld kan worden, kan je van WebCallDirect gebruik maken, dus kost bellen van KAZ naar NL ook 7 of 8 ct/min!!!!

  WebCallDirect werkt nl. zo: Je voert online 2 telefoonnummers in: Eerst het nummer waar je zelf zit, dan het nummer waar je heen wil bellen. Zodra de telefoonverbinding is gemaakt kan je online uitloggen en hoef je niet langer op internet te zitten. Dus, Lammert, kan je goedkoop je ouders bellen als je in Kazakhstan zit. 😉 Of dat goedkoper is dan je huidige oplossing (weet niet wat internet kost daar in Kazakhstan) kan je zelf het beste bepalen.

  Reactie door Walter Krijthe — 14 Apr 2008 @ 14:49

 2. 2 cent per minuut is nog veel te duur voor mij 🙂

  Vanuit Kazachstan bel ik naar Nederland voor 23 cent per uur in de avonduren en 73 cent per uur in de piekuren. Zodra ik daar op internet zit kan ik via mijn PC inloggen op de VoIP server van XS4ALL. Aangezien mijn ouders daar ook een VoIP nummer hebben kan ik gratis met hen bellen en hoef ik alleen het internettarief te betalen wat met de huidige koers van de euro ten opzichte van de lokale Tenge van 190 tussen de 23 en 73 eurocent per uur schommelt.

  In een nabijgelegen dorp zijn ze met een proef met ADSL bezig, al snappen ze er zelf nog niet zoveel van. Als dat ook uitgerold is bij ons in het dorp betaal ik alleen nog een flat-fee voor die ADSL lijn van 24 euro per maand voor een 128 kbit up/down verbinding (sneller wil in de praktijk toch niet vanwege de obstructies die in de internationale lijnen zitten) en heb ik dan 24 uur per dag zowel internet als gratis telefoon.

  Reactie door lammert — 15 Apr 2008 @ 1:05

 3. Da’s inderdaad goedkoper… 😛

  Reactie door Walter W. Krijthe — 15 Apr 2008 @ 8:16

27 queries. 0.211 seconds.