13 Apr 2003

Veel gestelde vragen

Categorie: Handig op reis,Huwelijksreis — lammert @ 15:35
Wat is de netspanning?
De netspanning in Kazachstan is 220 Volt, net als in Nederland. Nederlandse stekkers met twee ronde polen passen in de stopcontacten. Randaarde kennen ze in Kazachstan niet.
Waarom vliegen we via Almaty?
De reis naar Zhabagly gaat per vliegtuig naar Almaty (het vroegere Alma-Ata) en vervolgens 600 kilometer per bus. Er is bewust voor gekozen om niet via het veel dichterbij liggende Tashkent in Uzbekistan te reizen omdat de grensovergang tussen Uzbekistan en Kazachstan lastig te passeren is. De bus mag hier niet de grens over waardoor er een bus in Uzbekistan, én een bus in Kazachstan geregeld zou moeten worden. Bovendien duren de formaliteiten niet zelden enkele uren waarbij je in de brandende zon buiten moet wachten totdat de hele procedure afgehandeld is. Bovendien zou bij reizen via Tashkent een extra double-entry visum voor Uzbekistan noodzakelijk zijn. Reizen via Almaty duurt daarom wel wat langer maar is veel eenvoudiger.
Hoe is het busvervoer in Kazachstan?
Er rijden in Kazachstan nog bussen rond uit het Sovjet tijdperk, maar veel van de tegenwoordige bussen zijn tweedehands gekocht in West Europa, met name Duitsland en Oostenrijk. De bus waar wij in vervoerd worden is afhankelijk van het aantal deelnemers een Mercedes Sprinter of een 45 persoons touringcar.
Moet ik mijn kleding aanpassen aan lokale normen?
Het land is niet fundamentalistisch in het geloof. Afgezien van bezoeken aan moskeeën is het dragen van een hoofddoek niet nodig. Wel moet je beseffen dat we op een achteraf gelegen deel op het platteland verblijven waar de vooruitgang niet zo snel gaat als in de steden. Je zou het deels kunnen vergelijken met de jaren vijftig in Nederland. Uit respect voor de bevolking is het daarom verstandig niet te veel ontbloot rond te lopen.
Wat zijn de gevaren in het natuurpark?
In het natuurpark komen een aantal diersoorten voor die mogelijk gevaarlijk zijn voor de mens. De beren zullen zich in de zomer in het algemeen niet laten zien. Zij komen pas naar de bevolkte delen wanneer voedsel schaars wordt en hun maag begint te rommelen aan het eind van de winter. Wel is het dragen van een lange broek absoluut noodzakelijk vanwege de teken en andere insecten en de gifslangen (adder- en groefkopaddersoorten) die in het park voorkomen. Er is een beperkt risico op rabies bij de honden die in de bergen de boerderij van mijn schoonouders bewaken. Deze honden jagen veelvuldig op vossen en wolven om het vee te beschermen en kunnen zo in contact komen met dit virus en het uiteindelijk overbrengen naar de mens. Lees verder de uitgebreide documentatie die bij boeking naar jouw huisadres toegestuurd is.
Is er verhoogd risico op de ziekte SARS?
We vliegen van Amsterdam via Frankfurt naar Almaty en terug. Almaty is niet een gebruikelijke tussenstop voor mensen die van Zuidoost Azië naar Europa reizen. Daardoor is de kans zeer klein dat we tussen Almaty en Frankfurt samen met mensen in het vliegtuig zullen zitten die recent (incubatietijd SARS ca. 10 dagen) in het met SARS besmette gebied zijn geweest. Die kans is theoretisch gezien op het traject Frankfurt-Amsterdam groter, maar als dat een reëel risico zou zijn is geen enkele Europeese vlucht meer veilig.

Lammert

24 queries. 0.503 seconds.