10 Jan 2005

Eerste biggetjes van dit jaar verkocht

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 17:25

Gisteren heeft Elmira de eerste biggetjes verkocht van de nieuwe aanwas. Na meer dan een jaar zeugen houden beginnen we een vaste klantenkring te krijgen. De mensen die nu 12 biggen hebben gekocht kopen gemiddeld elke drie maanden een paar en ze wilden volgende maand nog eens 10 extra. Onze biggen zijn in de omgeving gewild, waarschijnlijk omdat we proberen om het bloed in onze varkenslijn divers te houden en inteelt te voorkomen wat met veel varkens in de omgeving een probleem is. Bovendien hebben we nu een redelijk constante stroom van nieuwe biggen dus we hoeven niet vaak néé te verkopen.

De prijs die we voor de biggen gekregen hebben is behoorlijk hoog. Voor vier weken oude biggen wordt op dit moment 2200 Tenge betaald voor vrouwelijke exemplaren en 2500 Tenge voor mannelijke. Dat komt neer op gemiddeld zo’n € 13,50 per stuk. Ik heb geen idee wat biggen in Nederland kosten maar voor Kazachstaanse begrippen is het behoorlijk. Met een beetje worp heb je meer dan € 100,= waar normaal minimaal een maand voor gewerkt moet worden en vaak zelfs langer. De kosten voor het voer en verzorging van de zeugen gaan er natuurlijk wel af, maar wanneer je voer vroeg genoeg in het seizoen inkoopt valt de prijs nog wel mee.

Veel mensen kopen het voer voor hun dieren pas in de winter in kleine beetjes in als de voorraad op raakt en de prijzen schieten dan veelal een factor twee of drie omhoog. Maar in een vroeg stadium veel inkopen kan niet elke Kazach zich permiteren, en de silohouders profiteren daarvan.

24 queries. 0.067 seconds.