24 Jan 2005

Wat is waarheid?

Categorie: Column — lammert @ 13:34

Leven in twee werelden geeft soms een zeer interessante kijk op de wereldproblematiek. Vandaag hing ik met mijn vrouw Elmira in Kazachstan aan de telefoon en bespraken we het wereldnieuws—zoals het slechte weer in Europa, een nieuwe zeebeving in de Indische Oceaan en dergelijke. Nieuws dat allemaal via de Russische satellietzenders bij haar de huiskamer binnenstroomt.

Terloops vroeg ik haar of ze ook had meegekregen dat in Oekraïne een nieuwe president was gekozen. Het bleek dat geen enkele Russische televisiezender daar in de afgelopen tijd enige aandacht aan had besteed en ze vroeg mij wie nu de nieuwe president geworden was. Toen ik zei dat dat Joesjtsjenko zei ze: “Dat is toch die man waar het Oekraïnse volk zo tegen is?” Het blijkt, dat—waar wij alleen de oranje demonstraties in Kiev hebben gezien—de Russische zenders vooral aandacht hebben besteed aan de opstanden van de mijnwerkers.

Wie heeft nu gelijk, wat is de ultieme waarheid? Waar is propaganda gevoerd? Het klopt, dat de Westerse media nauwelijks tot geen aandacht hebben besteed aan wat er in de mijnstreek gebeurd is, ondanks dat het hier gaat om een significant deel van de bevolking. Bovendien een deel bevolking die bij een wijziging van de economische structuur van het land harde klappen zal krijgen. Mijngebieden kennen van oudsher een zeer eenzijdige lokale economie. Het sluiten van de mijnen zorgt ongetwijfeld voor grote armoede bij honderdduizenden mensen in die gebieden. Effecten die hier in West Europa ook zichtbaar zijn geweest bij het sluiten van de mijnen in Limburg, Wallonië en Engeland. De wat oudere generatie zal zich ongetwijfeld de verbeten strijd herinneren met maandenlange stakingen in de Britse mijnstreken toen daar sluitingen werden aangekondigd. In Wallonië draait de ecnomie slechter dan in Vlaanderen.

We moeten ons afvragen, of de geleidelijke economische groei die een groot deel van Oekraïense bevolking zal merken na de toenadering tot Europa zal opwegen tegen de enorme terugval die de mensen die de economie de afgelopen jaren deels staande hebben gehouden zullen merken als de mijnen worden gesloten. Naar mijn mening had de Westers media hier meer aandacht aan moeten besteden.

Wat is waarheid en wat is propaganda? Het is mijn mening dat de Westerse media zich in het geval van Oekraïne zich evenveel met propaganda heeft ingelaten als de Russische. Het systematisch de ogen sluiten voor één deel van het probleem is verwerpelijk, zeker voor hen die na de moord op Theo van Gogh zo hoog van de toren geblazen hebben over journalistieke vrijheid. Die vrijheid is allang ingedamd, niet door acties van radicale moslims, maar door de ingeslepen gedachte dat wij hier in het Westen beter zijn en het beter doen dan de rest, en daardoor ook onze omgeving op die manier moeten beoordelen.

We geven te gemakkelijk het voordeel van de twijfel aan hen die gelijk denken als wij, en vergeten die andere mensen, waarmee we ons misschien minder kunnen associëren, maar die daarom zeker niet minder zijn.

Lammert

2 Reacties

 1. Ik zie dat je op zoek bent naar de ultieme waarheid.
  Hou je vast!
  DE ultieme waarheid luidt as volgt:
  “Er is geen andere God naast God en Mohammed (vrede zij met hem) is zijn boodschapper!”

  Nu ken je DE waarheid.
  Zoek het zelf uit als je het niet gelooft.
  Success jongen!

  Reactie door AB — 29 Jan 2005 @ 18:46

 2. Ik wil je als eerst van harte bedanken voor het lezen van mijn “conspiracy theory” op mijn blog en uw reactie.
  Tijdens het schrijven van die “theorie” had ik altijd het gevoel dat die dicht bij de waarheid zou kunnen zitten en dat juist die een soort sneuwbal effect zou kunnen veroorzaken en dat daarmee iemand niet blij zou zijn.
  Waardoor die paranoia weet ik niet. Misschien zijn dat oorlogstraumas die ik aan het onderdrukken ben sinds ik uit Bosnie gevlucht ben.

  Wat het mijn reactie betreft op jouw site over de “ultieme waarheid”, kan ik eerlijk zeggen dat ik ook niet verwacht heb dat je er gelijk mee eens zou zijn. Maar, ik zou het ook niet posten als ik zelf daar niet van overtugd ben. Gezien dat je op zoek bent naar DE waarheid, en gezien dat ik van overtuigd ben dat ik die waarheid ken, dacht ik meer om aan jou een richting te geven voor joue eigen onderzoek mocht je die uiterraad willen doen.

  Het is en het blijft natuurlijk jouw keuze wat je met je gegeven informatie gaat doen. De informatie die je van wie dan ook krijgt kan juist (waarheid) of fout (leugen) zijn . Jij bepaalt uiteindelijk wat je ervoor kiesten aan de hand van deze keuze kom je bij de volgende punt in je leven waar je weer iets te kiezen zou krijgen en het blijft weer jouw beslissing welke keuze je gaat maken.
  Aan de hand van alle keuzes in je leven zou je eventueel een map kunnen maken met een pad dat je velopen hebt.
  En hoe weet je welke informatie de ware is? Ja, dat maakt het leven interesant toch?
  🙂

  Ik zal U niet meer lastig vallen met mijn filozofie.
  Het is me aangenaam dat we met kennis met elkaar hebben gemaakt en ik wens U een heel vreedvolle, rustige en blije leven.

  Reactie door AB — 30 Jan 2005 @ 8:58

26 queries. 0.539 seconds.