6 Feb 2005

Eerste Nederlandse kalf geboren

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 1:15

In Kazachstan hebben onze inseminatieactiviteiten hun eerste succes laten zien. Afgesloten van de buitenwereld door de enorme sneeuwmassas heeft één van de Kazachse koeien het leven geschonken aan een stierkalfje. De koe is door mij vorigjaar geïnsemineerd met sperma van Delta Alwinus. Volgens Ruslan is de bevalling zonder problemen verlopen, ondanks dat de bevalling van Delta Alwinus kinderen volgens de statistieken niet altijd even gemakkelijk gaat.

Elmira heeft vandaag geprobeerd het kalfje te bereiken met de bulldozer, maar deze is op de berghelling blijven steken in de grote sneeuwmassa. Ze zijn daarom onverichterzake teruggekeerd. Gelukkig is Ruslan na het overlijden van de radiotelefoon qua communicatie niet helemaal meer van de buitenwereld afgesloten. Eén van de rangers heeft op zijn toch van Zhabagly naar het kordon (wachtpost) van het reservaat vlak bij de boerderij onze GSM telefoon meegenomen. Nu kan Ruslan als dat nodig is weer communiceren met Zhabagly.

De uitvalsweg van Zhabagly naar de doorgaande weg tussen Almaty en Tashkent is weer open. Samen met de rangers van het natuurpark heeft pappa Sagit gisteren tot twee uur ‘s nachts doorgewerkt op zijn bulldozer om het tien kilometer lange traject sneeuwvrij te maken. Bij Abayil, een dorpje ongeveer halverwege lag de sneeuw zo hoog dat het boven de bulldozer uitkwam. Er is daar eerst een tunnel door de sneeuwhopen geschoven waarna het instortende sneeuwdak naar de zijkanten is geschept. De winter in Nederland mag dan wel uitzonderlijk zacht zijn, maar in Zhabagly is dat wel omgekeerd!

24 queries. 0.507 seconds.