2 Mar 2005

Een internationale telefoon

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 17:10

Vandaag een rustige dag. Moe van de afgelopen dagen genieten we van een paar extra uren in ons bed. Elmira geniet extra. Het is de tweede dag dat ze op de elektrische deken slaapt—een erfstuk—en ze is er zeer content mee. Sinds mijn aanwezigheid in de familie hebben nogal wat technische noviteiten hun intrede gedaan. De wasmachine en keukenmachine zijn tot nu toe de favoriete attributen, maar het zou best kunnen dat de elektrische deken deze twee apparaten binnenkort van de troon stoot.

In de middag staat een bezoek aan Wanovka op het programma. Er zullen koekjes en vis worden ingekocht en bij de veterinaire apotheek moeten de nodige geneesmiddelen voor het vee worden aangeschaft. De reis verloopt zonder problemen. Het is elke keer weer verbazend hoe sterk de zon hier is. Elke dag wordt de sneeuwlaag zeker tien centimeter dunner en waar gisteren de weg nog zo smal was dat je nauwelijks een andere auto kon passeren is nu bijna het gehele asfalt weer zichtbaar. We moeten nog wel een omweg via Tulkebas nemen, maar de reguliere route wordt vandaag door mijn schoonvader met de bulldozer geveegd. Daarna zal hij het pad naar de boerderij sneeuwvrij maken zodat alles en iedereen weer normaal bereikbaar is.

Het aanbod verse vis is groot. Door de kou blijft de vis lang goed en hebben de handelslui extra voorraad ingeslagen. Het zijn met name zoetwatervissen zoals snoeken en meervallen, maar ik herken ook een stapeltje schollen. Elmira zoekt met zorg een vis van bijna 2 kilo uit. Die zal worden schoongemaakt terwijl wij de overige inkopen doen.

De veterinaire apotheek hoort bij ons vaste rondje. Antibiotica wordt ingeslagen en er wordt gekletst over het weer in Nederland. Deze veterinaire apotheek is één van onze reclamepunten. Onze stierdocumentatie ligt al meer dan een half jaar pontificaal op de balie en dat heeft—samen met onze autoreclame—onze naamsbekendheid aanzienlijk vergroot. Dagelijks worden we aangeschoten door mensen die hun koeien willen laten insemineren. Maar het seizoen begint pas over ca. een maand. De meeste kalveren komen in de winter ter wereld. Na twee, drie maanden is moederkoe daarna weer rijp voor een volgende dracht. We zijn benieuwd hoe de zaken dit jaar gaan lopen. Onze bekendheid is geen probleem meer, alleen de prijs van onze inseminatie laat potentiele klanten nog al eens schrikken. Maar daar kunnen we weinig aan doen gezien de inkoopkosten, transport en invoerrechten.

Bij terugkomst neem ik Elmira’s mobiele telefoon onderhanden. We hebben al bijna een jaar een mobiele telefoon hier. Erg gemakkelijk als de gewone telefoon het niet doet of wanneer we onderweg zijn. We hebben indertijd eenzelfde telefoon gekocht als ik al bezat, een Siemens M35. Het is handig wanneer je twee identieke telefoons hebt, zeker wanneer je een carkit in de auto hebt ingebouwd. De telefoon was vrij goedkoop hier en niet lang daarna kwamen we erachter waarom. Het lage gewicht deed ons al de wenkbrauwen fronzen en toen de cijfers heel snel van de knopjes verdwenen wisten we het zeker, dit was geen origineel Duits kwaliteitsproduct maar een kunstig nagemaakte variant uit een Chinese fabriek. De originelen zoals ze in Nederland te koop zijn hebben echter één nadeel: ze ondersteunen de Russische taal niet. Daarom heb ik in Nederland voor een appel en een ei op internet een kapotte M35 gekocht. De verkoper zal wel gedacht hebben wat ik daarmee moest, maar hij is vandaag uitstekend van pas gekomen om de Chinese kloon M35 op te waarderen. Het binnenwerk van de ene is in het omhulsel van de ander geplaatst, batterij er weer in, aanzetten en hopla! Een Russisch sprekende telefoon met Duits toetsenbord en waterafstotend omhulsel en Chinese batterij. Je wordt wel vindingrijk in dit land.

24 queries. 0.508 seconds.