9 Jun 2005

De imperiaal

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 18:04

In de jaren zeventig was de imperiaal een veel voorkomende verschijning in Nederland. Een rek bovenop het dak van de auto om grote voorwerpen te vervoeren. Sindsdien is de imperiaal in onbruik geraakt. Het negatieve effect op het brandstofverbruik, de skibox en de bezorgservice die veel winkels met grotere artikelen—zoals bouwmarkten, meubelzaken etc—er tegenwoordig op na houden hebben ervoor gezorgd dat de imperiaal in Nederland nog slechts een zeldzame verschijning is.

In Kazachstan is dat anders. Voor vervoer van grote zaken is men aangewezen op creativiteit, of de imperiaal. In het verleden hebben we de nodige grote zaken uit Shymkent vervoerd via de streekbus. De buschauffeur verhuurt overtollige zitplaatsen in de bus om vracht te vervoeren. Op deze manier hebben we onder andere al matrassen, een bureau en een wasmachine vervoerd. Tegenwoordig rijdt er echter een kleinere bus tussen Zhabagly en Shymkent waardoor er niet zoveel plaats meer is als vroeger. Bovendien hebben wij ook nog al eens zaken van andere plaatsen te vervoeren. Vandaar dat we vandaag in Shymkent een imperiaal—of bagazjniek in het Russisch—gekocht hebben.

Het heeft best wel tijd gekost om Elmira te overtuigen dat een imperiaal een handig hulpmiddel was. Mijn toch enigszins ijdele echtgenote vond het een afzichtelijk geval bovenop een auto, maar uiteindelijk hebben mijn argumenten over de functionaliteit het gewonnen van de esthetische argumenten.

Onze auto uitgerust met imperiaal

24 queries. 0.506 seconds.