1 Aug 2005

Vogelgriep in Kazachstan

Categorie: Column — lammert @ 19:09

In Kazachstan is enkele dagen geleden het eerste geval van vogelgriep ontdekt. Op een ganzenboerderij in het dorp Golubovka in de regio Pavlodar in het noorden van het land zijn 600 dieren bezweken aan de ziekte. Eén arbeider ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Maatregelen zijn genomen om de infectiehaard in te dammen aldus de autoriteiten.

Het geval staat niet op zichzelf. In Novosibirsk in zuid Siberië is enkele dagen geleden eveneens een geval geconstateerd. Ook uit de regio Omsk en het Alatai territorium komen berichten van een besmetting, maar onderzoekers hebben hier nog niet bevestigd dat het om vogelgriep gaat. Deze gevallen laten zien dat via de reguliere trekvogelroutes het virus zich gestaag richting Europa uitbreidt en dat het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd is voor het ook Nederland bereikt. Wel is er nog een barrière in de vorm van het Oeralgebergte die een groot deel van de vogelmigratie stopt, maar de tijd zal moeten leren of deze grens inderdaad stand houdt.

24 queries. 0.509 seconds.