26 Jan 2006

Zeventig centimeter sneeuw in Zhabagly

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 21:17

Het weer in Kazachstan wordt bepaald door een landklimaat. Daardoor gedraagt het zich wat anders dan in het natte Nederland. In Nederland wordt het weer beheerst door depressies of hoge druk gebieden bij de Azoren of IJsland. In Kazachstan geeft de kalender de weersverwachting aan.

Van 10 tot 20 januari is het traditioneel zacht met weinig sneeuwval. Dat bleek inderdaad ook in 2006 zo uit te komen. Zonder al te veel problemen kon ik mij de 16e met de auto en trein naar Almaty bewegen. Dat is nu wel anders.

Het sneeuwt nu behoorlijk en in Zhabagly ligt er zeventig centimeter sneeuw. Elmira kan zich nog herinneren waar ze de auto geparkeerd heeft en die plek wordt nu aangeduid met een verhoging in het sneeuwdek, maar dat is dan ook alles. In de bergen bij de boerderij ligt één meter sneeuw, dus wat dat betreft valt het in Zhabagly wel mee.

Gelukkig zijn er voldoende voorraden in huis om een dergelijke winterperiode door te komen. Het enige probleem is dat binnenkort toeristen via Almaty binnenkomen dus hopelijk stopt de sneeuwval over een paar dagen en worden de wegen dan weer begaanbaar.

24 queries. 0.509 seconds.