4 May 2006

Zonder stroom

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 20:13

Stroomvoorziening in Kazachstan is niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Vandaag is voor de tweede keer de stroom uitgevallen. Gisteren hebben we een etmaal zonder stroom gezeten, hopelijk duurt het vandaag korter. Gisteren is in de loop van de ochtend is het hele dorp van het net afgesloten en pas vanochtend werd de spanning opnieuw aangeschakeld. Een etmaal is te overleven maar wel lastig. Het vlees in de diepvries blijft gedurende die tijd gelukkig wel bevroren. De koelkast kan de lage temperatuur niet zolang vasthouden, maar daar ligt meestal niet zoveel bederfelijke waar in. Ook de elektrische boiler kan een etmaal zonder stroom overleven wanneer we een beetje rustig aan doen met warm water gebruik.

Lastig is het echter ‘s avonds. Kazachstan is voor het tweede achtereenvolgende jaar niet omgeschakeld op zomertijd waardoor het ‘s avonds vroeg donker is. Rond acht uur gaat de zon onder en om half negen is de schemering goeddeels overgegaan in de nacht. Gelukkig hebben we redelijk wat materiaal om ons ook in die donkere periode van licht te voorzien. Kaarsen zorgen voor de sfeerverlichting, een paar zaklantaarns op oplaadbare penlights zijn handig om naar de WC te gaan en het kippenhok af te sluiten. Maar voor de verlichting van de kamer waar wij werkelijk zitten hebben wij een Coleman benzinelamp. Deze lamp heb ik in Nederland gekocht en is eigenlijk bedoeld om wanneer toeristen de bergen in gaan en in één van de onderzoekshuizen in het Aksu-Zhabagly natuurreservaat de nacht doorbrengen daar voor licht te zorgen om bij te koken en te eten. Nu doet de lamp dankbaar dienst als hoofdverlichting bij het koken en avondeten bij ons thuis. De lamp werkt op benzine. Op een tankje vol kan de lamp ongeveer vijftien uur branden, wat neerkomt op een paar centen benzine per uur. Het licht dat er af komt is vergelijkbaar met het licht van een 100 Watt gloeilamp. Fel wit, zonder flikkeringen of andere problemen. Het enige wat je continu hoort is het geruis van de benzine in de vergasser. Zelfs met de aromatische benzine die ze hier in Kazachstan gebruiken is er nauwelijks sprake van stank.

Voor mensen die ver op pad gaan waar de reguliere elektrische of op gastankjes werkende lampen niet meer voldoen kan ik zeker een Coleman benzinelamp aanraden. Het geeft het comfort van elektrisch licht op de meest onherbergzame plaatsen. Een gebruikte lamp is misschien wel wat lastig in het vliegtuig mee terug naar huis te nemen. Ik vermoed dat de meeste vliegtuigmaatschappijen problemen hebben met bagage waar nog een restant benzine in kan zitten.

10 queries. 0.057 seconds.