5 May 2006

Terug naar de tijd van Napoleon

Categorie: Nieuwbouw huis,Onze bouwval — lammert @ 13:14

Vandaag was het eindelijk zover. Van het kadaster was een ambtenaar beschikbaar om onze twee terreinen in te komen meten. Elmira heeft haar vanochtend uit Wanovka opgehaald. Het inmeten van een bestaand bouwterrein is nog niet zo gemakkelijk. Allereerst moet de werkelijke erfgrens worden bepaald. In Nederland kennen we dergelijke problemen al lang niet meer omdat in het kadaster daar elke vierkante meter is toegewezen en opgetekend, maar bij ons in Kazachstan gaat dat nog net als in de tijd van Napoleon toen het Kadaster werd ingevoerd.

In 1810 werd Nederland onderdeel van het Franse keizerrijk. Op dat moment werden allerlei wetten verplicht, waaronder de wet op het innen van grondbelasting. Om grondbelasting te kunnen innen was het noodzakelijk van alle terreinen de afmetingen en eigenaar te kennen. Geen triviale zaak overigens. Op 21 oktober 1811 werd bij keizerlijk decreet vastgesteld dat in Nederland een kadastersysteem naar Franse norm moest komen, maar het duurde tot 1 oktober 1832 voor alle percelen waren opgemeten en in het archief vastgelegd. Probleem daarbij was ondermeer dat na de ineenstorting van het Franse keizerrijk er een aantal jaren geen metingen werden verricht.

Het zal 180 jaar geleden in Nederland ongeveer net zo gegaan zijn als nu bij ons. Over het hek hangende buren die verklaren dat die pruimenboom daar in de hoek dertig jaar geleden door hun geplant is en dat opa in het schuurtje daarachter nog zijn eerste arreslee had gemaakt. Vanwege onze twee bouwterreinen hebben we te maken met vier buren, waarvan er maar één bleek te bezitten over een officiële plattegrond van hun terrein. Bij de andere buren is de grens vastgesteld op grond van logische overwegingen zoals plaatsing van schuurtjes, muurtjes of bomenrijen. Ons bouwterrein in het centrum van het dorp is nu officieel vastgesteld als een trapeziumvorm met een grootste breedte van 36 meter en een kleinste breedte van 33 meter. De diepte is 84,5 meter. Dat levert ons totaal 2915 vierkante meter bouwterrein op. Voldoende om ons stulpje op te bouwen. Ons tweede terrein bleek meting beduidend smaller dan op de originele plattegrond van het huis, wat ons vermoeden doet versterken dat er huisnummers door elkaar zijn gehaald waardoor ons huis abusievelijk als afgebroken te boek staat. Hopelijk komt hier de komende weken duidelijkheid in.

Op de foto overhandigt een buurvrouw de officiële plattegrond van hun terrein aan de meet-ambtenaar.

Foto van de buurvrouw die haar terreinplattegrond overhandigt

Omdat er maar één ambtenaar beschikbaar was om onze terreinen te meten helpt Elmira hier met het meetlint om de terreinafmetingen te bepalen.

Foto van Elmira en een ambtenaar die ons terrein opmeten

2 Reacties

 1. Hallo Lammert,

  Al weer enige tijd volg ik jullie doen op jullie site. In 2000 heb ik als bouwplaatsmanager een tijdelijk verblijf, een aardappelopslag en een fabriekje gebouwd bij Almaty. Ik ben toen volledig verliefd geworden op het land en ik vind de foto’s en beschrijvingen dan ook super leuk; met name het verhaal over de bouw van jullie woning natuurlijk. Als je nog bouwtechnische vragen hebt kan je die gerust mailen. Het liefst kwam ik het huis ook nog even bouwen. Weet je trouwens nog een leuke baan in Kazachstan voor een HTS’er bouwkunde?

  Alle succes en vriendelijke groeten,
  Frans de Witte

  Reactie door Frans de Witte — 22 May 2006 @ 14:21

 2. Hallo Frans,
  Ik ‘misbruik’ Lammert’s site om met jouw in contact te komen. Mijn echtgenote en ik bezitten een stukje grond aan de rand van Almaty. Wij hebben eigenlijk nog geen idee wat we met dat stukje grond gaan doen. De waarde zal vermoedelijk alleen maar stijgen, dus daar hoeven we niet over in te zitten. Er een huisje gaan bouwen is natuurlijk ook een mogelijkheid! Alleen hebben wij natuurlijk geen enkele ervaring en hebben vele vragen over bouwmaterialen, verkrijgbaarheid ervan, kwaliteit, vergunningen en nog veel meer. Een beetje vaag nog dus, maar wellicht kan je ons vanuit jouw enthousiasme van enig advies voorzien over waar te beginnen. Emailen kan je me op hadrianus bij chello in nl.
  Ik hoop een reactie van je tegemoet te zien!

  Reactie door Ad — 22 May 2006 @ 21:19

26 queries. 0.562 seconds.