23 Oct 2006

Naar de dokter

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 11:05

We zijn op dit moment hard bezig om een verblijfsvergunning voor mij in Kazachstan te regelen. Onderdeel daarvan is een medische keuring en een test naar AIDS en tuberculose. Vanochtend zijn Elmira en ik naar de polikliniek in het dorp gegaan voor het algemene onderzoek en bloedafname voor de AIDS test. De polikliniek in Zhabagly is niet nieuw meer, de meeste apparatuur is gedateerd en hier en daar is de tand des tijds zichtbaar, maar op de kwaliteit van het personeel valt weinig aan te merken. Zo’n zeven vrouwen werken hier voor het medisch welzijn van de dorpsbevolking van zo’n tweeduizend zielen. Eenvoudige onderzoeken kunnen in-huis worden gedaan in het eigen laboratorium, voor grotere onderzoeken wordt bloed opgestuurd naar gespecialiseerde klinieken in Shymkent.

Het bloedprikken ging uitermate probleemloos. In Nederland heeft men—onder de grote werkdruk—vaak moeite om in mijn mollige armen een goed kandidaat-bloedvat te vinden, maar hier zocht de verpleegkundige eerst zorgvuldig op gevoel een paar diepliggende aderen, desinfecteerde de locaties en prikte vervolgens foutloos en pijnloos aan. Geen gemier met nog maar eens proberen, ergens anders zoeken en dergelijke. Het bloed wordt naar Shymkent gestuurd voor de AIDS analyse en over een paar weken volgt bericht.

Overigens ben ik niet de enige die een AIDS test moet ondergaan. Zoals in Nederland een paar maand geleden in het nieuws is geweest zijn in een ziekenhuis in Shymkent een aantal kinderen besmet geraakt met het HIV virus. Tot nu toe zijn zeven kinderen aan de gevolgen daarvan overleden. Dit incident heeft ondermeer de kop van de minister van volksgezondheid gekost. Om goed in kaart te krijgen hoe het met de AIDS verspreiding in Kazachstan zit is een grootscheeps bevolkingsonderzoek gestart waarbij uiteindelijk iedereen een test moet ondergaan. Zwangere vrouwen krijgen voorrang in dat onderzoek en Elmira heeft daarom vanochtend samen met mij bloed afgestaan.

We zijn nog niet klaar met de medische rondgang. Naast het algemene onderzoek moet ook nog een chirurg, neuroloog en een aantal andere specialisten waarvan ik de vertaling vanuit het Russisch naar het Nederlands niet ken, hun mening over mijn gezondheidstoestand geven. Bovendien is een Röntgenfoto nodig om te kijken of ik met TBC besmet ben. Hopelijk hebben ze hier een apparaat met voldoende hoge dosering om door mijn gepantserde lijf heen te stralen 🙂

3 Reacties

 1. Röntgen apparatuur is wel in orde geloof ik, komt zelfs door lood heen 😉

  Geintje natuurlijk 😛

  Is wel spannend natuurlijk, die testen – zelfs al ben je in principe zeker dat je niet besmet bent, is ‘t toch altijd weer afwachten.

  Zal het verdere log ook weer ff doorneuzen, is alweer ‘n tijdje gelee da’k hier rondgekeken heb… enfin, heb ik wat te doen in de stille uurkes 😉

  Grts, Walter

  Reactie door Walter Krijthe — 23 Oct 2006 @ 11:14

 2. Elmira en ik krijgen de uitslag op dezelfde dag, dus gedeelde smart is halve smart. Bovendien is Elmira vorig jaar al eens getest vóór de geboorte van Nathalie, en toen was de uitslag negatief. Er is niet gek veel spannends in de tussentijd gebeurd, dus de uitslag is naar alle waarschijnlijkheid weer negatief.

  Reactie door lammert — 23 Oct 2006 @ 18:09

 3. negatief is in zo’n geval gelukkig altijd positief nieuws 😉

  Reactie door Walter W. Krijthe — 23 Oct 2006 @ 20:52

24 queries. 0.509 seconds.