27 Feb 2007

Meubelmaker

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 11:03

Tot het moment dat ons huis gereed is wonen we op een etage in Zhabagly. Op zich hebben we daar ruimte genoeg, maar opslag van spullen die we voor wat langere tijd niet nodig hebben is soms een probleem. Kazachstaanse huizen zijn meestal niet voorzien van een zolderverdieping die voor opslag geschikt is en onze spullen zijn nog wat te goed om zomaar in een schuur te zetten waar weer, wind en de muizen vrij spel hebben.

Daarom liep ik al langer met het idee rond om de ruimte onder ons bed optimaler te benutten. Een tweepersoonsbed biedt al gauw zo’n drie vierkante meter opslagcapaciteit, maar wanneer je er willekeurig spullen onder schuift worden die snel stoffig en bovendien lijkt het niet erg opgeruimd. In Kazachstan is bijna alles te koop—en wat niet gekocht kan worden kan worden gemaakt—en dus zijn we een dikke week geleden naar een zaagbedrijf in Shymkent gegaan om daar op maat gezaagd geplastificeerd spaanplaat in te kopen. Er zijn veel kleine meubelbedrijfjes in Shymkent die meubels op bestelling maken en hun grondstoffen halen ze van maar een paar zagerijen. De zagerij waar ik mijn zaaglijsten ingeleverd heb had twee grote Duitse cirkelzaagmachines staan. In de voorraadloods stonden honderden platen in vele verschillende kleuren. We hebben gekozen voor een donkerbruin houtdesin die dicht ligt bij de meubels die we al hebben. De tijd die Elmira in de kraamkliniek lag heb ik benut om er praktische meubels van te maken.

Voor onder het bed heb ik acht bakken gemaakt waarvan er een aantal op de foto te zien zijn. De bakken staan op wieltjes waardoor ze gemakkelijk onder het bed te schuiven zijn. Het deksel voorkomt dat de spullen die erin liggen stoffig worden.

Kisten voor onder ons bed

In de ongebruikte hoek naast de deur heb ik een aantal platen geplaatst voor de televisie, DVD speler en schotelontvanger. Hoog genoeg dat ze buiten het bereik van de kleine koters zijn.

Televisiehoek

Daarnaast bestond de bestelling nog uit een aantal plankjes voor bloemen rond de schoorsteen en legplanken voor twee kasten. De totale kosten? 170 euro, inclusief alle accessoires zoals kantenband, wielen voor onder de bedkisten, handgrepen en dergelijke. De hoeveelheid materiaal die ik daarvoor heb ingeslagen was zo groot, dat verschillende winkeliers mij vroegen of ik hier soms als buitenlander een meubelfabriek was begonnen. Nee dus, het is gewoon een praktische hobby.

3 Reacties

 1. Van alle markten thuis….timmerman !!
  Ziet er netjes uit. Alleen, als het zo op de foto ziet lijkt het nooit allemaal onder het bed te passen 😉

  En die hoekplankjes…Zo snel zal Isabel daar niet bij komen, toch? Ik hoop dat jullie voor die tijd in jullie mooie nieuwe huis zitten.
  Die digitale meter op de ‘hoekjesfoto’ intrigeert me! Binnen/buitentemperatuur? Binnen 19 buiten (-) 6,5 ? 😉
  Groet, Ron

  Reactie door Ron Reijnders — 1 Mar 2007 @ 21:32

 2. De bakken rollen vanaf de zijkant onder het bed. Daar is het bed wat hoger. Er is precies vijf millimeter over.

  Wat betreft die thermometer, hij staat op -6,5. Maar dat is op een zonnige dag. Normaal staat hij ‘s nachts op -17. We hebben een tijdje het hier wat warmer gehad met temperaturen zelfs in de nacht boven nul, maar op dit moment hebben we weer een straffe oostenwind die vanuit Siberië rechtstreeks over de vlakten van Kazachstan en door de Chokpak pas over het dorp waait.

  Reactie door lammert — 2 Mar 2007 @ 6:56

 3. Hoi Lammert,

  Ik heb nooit geweten dat jij zo’n handige man bent, zo zie je maar weer.
  Een tijdje terug heb ik mijn moeder jullie website laten zien. Voor haar is de computer een vreemd wezen, maar ze heeft genoten van jullie verhalen en foto’s. Dus bij deze de groeten van Tante Trijntsje uit Oosterwolde.
  Groetjes Reina

  Reactie door Reina Hes — 12 Mar 2007 @ 11:18

26 queries. 0.054 seconds.