9 Apr 2007

Otrar, stad verwoest door de Mongolen

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 21:20

Zuidelijk Kazachstan heeft een uitzonderlijk rijke historie. Door de ligging van de woestijn in het noorden en de bergen in het zuiden was er slechts een smalle strook die door oude volken gebruikt werd om van Oost naar West te trekken. De bekende Zijderoute liep door dit gebied en belangrijke rust- en handelsplaatsen waren gevestigd aan de rivieren.

Eén van die vroegere handelssteden is Otrar dat zo’n 170 kilometer ten noordwesten van het huidige Shymkent gesitueerd is. Otrar was een bloeiende handelsgemeenschap in de tijd van de Mongoolse invasie in dit deel van Azie die begon in het jaar 1218. Nadat een handelskaravaan van de Mongolen was beroofd besloot Dzjengis Khan de stad met de grond gelijk te maken. In 1219 voegde hij de daad bij het woord.

Van Otrar is nu niet veel meer over dan een aantal archeologische vindplaatsen die voor toeristen toegankelijk zijn. Omdat ik zelf nog geen fotomateriaal had van Otrar ben ik vandaag met een Amerikaanse toerist meegegaan als gids/vertaler. Op onderstaande foto is de kaart aan het ingang van het terrein te zien waarop de vier belangrijkste opgravingen zijn ingetekend.

Kaart van Otrar

Hier één van de opgegraven fundamenten. Zoals een Spaanse toerist een paar jaar geleden bij ons formuleerde “Ik heb veel ruïnes gezien, maar nog nooit een die zo met de grond gelijk gemaakt was. Dzjengis Khan heeft zijn werk goed gedaan”.

Ruïne in Otrar

27 queries. 0.625 seconds.