19 Apr 2007

Elektrisch schema voor de corridor

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 11:35

In de paar jaar dat ik nu in Kazachstan ben heb ik het alleenrecht verworven op het aanleggen van elektrische installaties binnen de naaste familie. Dat is ook wel logisch. Voor een Kazach is één lamp en één stopcontact per kamer meer dan voldoende en alles wat ze meer moeten aanleggen zien ze alleen maar als extra werk. Bovendien heb ik behoorlijk wat meer ervaring met complexe elektrische installaties en draag soms oplossingen voor die door hun als onmogelijk worden bestempeld.

Zo heb ik vorig jaar op enkele plaatsen al een wisselschakeling gebruikt, waardoor het mogelijk is om een licht op twee plaatsen onafhankelijk aan en uit te schakelen. Maar deze keer ga ik nog wat verder. Door het opdelen van de nar is een lange corridor in het guesthouse ontstaan van zo’n zeven meter. Deze corridor ligt in het midden van het huis en heeft daardoor geen ramen. ‘s Nachts is de corridor pikkedonker wat erg lastig kan zijn voor toeristen die de plek van de lichtknopjes niet weten. De hele nacht het licht laten branden is ook geen goede oplossing omdat dat veel stroom kost, en bovendien geeft het licht dat onder de deur door schijnt geen gevoel van rust aan de toeristen.

Jaren geleden heeft mijn vader mij echter eens verteld dat hij tijdens zijn diensttijd in het ziekenhuis heeft gelegen (we spreken hier over zo’n vijftig jaar terug). Het was hem toen opgevallen dat de nachtzusters gemakkelijk konden kijken of alles in orde was omdat er kleine blauwe lampjes op de ziekenzalen waren gemonteerd. Het blauwe licht werkte niet verblindend en gaf toch voldoende licht om je te kunnen oriënteren.

In de lange corridor zijn nu twee wandlampen geplaatst waarin elk twee gloeilampen passen. Elke wandlamp krijgt nu één witte gloeilamp met normaal vermogen, en een kleine blauwe. ‘s Avonds worden beide witte lampen aangeschakeld zodat er normaal zicht is, en ‘s nachts zullen alleen de blauwe lampjes branden zodat een toerist die zich slaperig over de gang begeeft gemakkelijk het toilet kan vinden.

De witte lampen zullen bovendien via een wisselschakelaar aan twee kanten van de corridor bedienbaar zijn en de schakelaar voor de blauwe lampen komt op een plek waar iemand hem niet gemakkelijk per ongeluk zal bedienen. Omdat er ook nog bedrading moet komen voor twee stopcontacten in de corridor zodat we daar bijvoorbeeld met een stofzuiger kunnen werken zonder stroom van een slaapkamer te hoeven halen en we ook direct nieuwe bedrading trekken richting de keuken en de andere kamers wordt het een knap ingewikkeld schema.

Om alles goed aan te sluiten heb ik daarom op de muur het hele schema uitgetekend. Hierover komt straks toch behang dus dat geeft niet. En omdat in Kazachstan alleen installatiedraad in de kleur wit verkrijgbaar is, en niet in de gestandaardiseerde kleuren die wij in Nederland kennen is een goed schema extra nodig om geen foute aansluitingen te maken.

Elektrische schema van de corridor

13 queries. 0.041 seconds.