21 Apr 2007

Hoogtekaart

Categorie: Nieuwbouw huis — lammert @ 20:09

Ons nieuw te bouwen huis komt op een glooiende helling. Om te bepalen hoe ondermeer de riolering het beste kan worden aangelegd met zo weinig mogelijk diep graafwerk heb ik de afgelopen dagen het hoogteprofiel van ons bouwterrein volledig ingemeten. Voor dit werk had ik bij het lokale waterschap een theodoliet kunnen lenen—mijn schoonvader heeft jaren bij het waterschap gewerkt—maar daar heb ik bewust niet voor gekozen. Die theodoliet is zo’n 20 jaar oud en de kans dat hij nu nog zuiver waterpas is acht ik niet zo groot.

In plaats daarvan heb ik het hoogteprofiel van ons bouwterrein bepaald met een goedkope, maar zeer nauwkeurige methode. Een met water gevulde slang, aan beide uiteinden voorzien van doorzichtige buisjes heb ik aan twee stelpalen gehangen waarmee ik het hele terrein in stappen van 8 meter heb uitgemeten. Door het principe van de communicerende vaten zal het water in beide peilglazen even hoog staan. Die stand kan worden afgelezen op de meetband die ik beide stelpalen heb bevestigd.

De hoogtekaart van ons terrein heb ik vervolgens met mijn computer visueel gemaakt. De smalle rechter zijkant grenst aan de weg. Het grootste hoogteverschil dat ik heb gemeten is 175 centimeter. Duidelijk is te zien dat er bij ongeveer 64 meter vanaf de weg een dal zit. Dat moet worden opgevuld om te voorkomen dat daar regenwater blijft staan en niet doorstroomt tot de achterzijde van ons erf.

Hoogtekaart van ons bouwterrein

1 reactie

 1. Lammert,

  Toen ik de tekening zag dacht ik eerst, verrek Lammert gaat in de olie en heeft een olie veldje op de kop getikt, bestudeerd nu de best plaats om het reservoir te drainen.

  Maar nee hij combineerd een oude maar nauwkeurige techniek en moderne middelen voor het visualiseren van de gemeten waardes.

  Wij hebben tuinslang techniek ook veel gebruikt bij het bouwen van ons huis want ook al hebben de “vakmensen” een waterpas of theodoliet, dit is geen garantie dat iets waterpas wordt.

  Veel succes met je project, ik blijf het met belangstelling volgen.

  Garry.

  PS Ben je met 30 April in Almaty?

  Reactie door Garry Schrage — 22 Apr 2007 @ 16:28

26 queries. 0.060 seconds.