17 Jun 2007

Probeer dit niet thuis!

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 10:42

In Zhabagly lopen de gasleidingen boven de grond. Omdat de hoogte van 2 meter te laag is om met vrachtwagens ons bouwterrein op te komen en omdat we ook een stuk gasbuis tijdelijk moeten verwijderen om een boom te kunnen kappen hebben we vandaag Jirgenbeek van het gasbedrijf bij ons aan het werk.

De gasleidingen zijn van stalen buis en worden daarom gelast. Voor lassen heb je stroom nodig en dat hebben we nog niet op ons bouwterrein. Maar langs de weg staan elektriciteitspalen en als je daarin klimt en een paar draden over de leidingen hangt heb je ook stroom. Maar probeer dit niet thuis! Wij hebben het transformatorhuisje voor de deur en kunnen tijdens zo’n operatie tijdelijk even de stroom uitschakelen, maar in Nederland zit er waarschijnlijk een slot op de transformatorhuisjes.

Overigens valt dit niet onder illegaal aftappen. Het gasbedrijf werkt vaker op lokaties zonder stroom en daarom hebben ze met het elektriciteitsbedrijf de afspraak dat ze rechtstreeks van de hoofdleidingen mogen tappen als dat nodig is.

Aftappen van stroom

24 queries. 0.511 seconds.