23 Sep 2007

Bekisting voor de omheining

Categorie: Nieuwbouw huis — lammert @ 16:48

Er is één gouden regel in betonland, het gegoten product wordt nooit beter dan de bekisting die het vorm gegeven heeft. Daarom ben ik de afgelopen weken bezig geweest met het uitdenken en bouwen van een ingenieus bekistingssysteem. Mijn ervaring met LEGO in het verleden en meer dan 10 jaar werkervaring in de Nederlandse scheepsbouw die veel op bouwpakketten is gestandaardiseerd is hier zeker behulpzaam bij geweest. Ik heb een groot aantal standaardplaten van 60, 50 en 40 centimeter breed gemaakt van speciaal gelamineerd watervast betonmultiplex in lengtes van 240, 200, 120 en 60 centimeter. Deze platen hebben allemaal een frame aan de achterzijde van 50 mm hoekstaal. In dit hoekstaal heb ik op afstanden van 10 of 20 centimeter gaten geboord waardoor de losse platen met bouten en moeren aan elkaar kunnen worden gekoppeld tot grote vlakken en lengtes.

Naast de standaardplaten heb ik ook een groot aantal hoekstukken gezaagd en geassembleerd waarmee binnenhoeken goed kunnen worden gevormd. Het gevolg is een bouwpakket waarmee heel flexibel allemaal bekistingsvormen kunnen worden samengesteld. Op de foto is van onze omheining de fundering rond een pilaar te zien. De funderingsbalken tussen de pilaren zijn 25 centimeter breed, de pilaar zelf wordt 40 x 40 cm. Bovendien verspringt de hoogte van de twee balken hier nog 10 centimeter omdat ons terrein op een helling ligt.

Bekisting van de fundering van onze omheining

25 queries. 0.308 seconds.