28 Oct 2008

Zonder stroom

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 14:04

Een weblogbericht dat lijkt op de andere, maar het eigenlijk niet is. Want dit bericht tik ik in terwijl mijn computer en de belangrijkste andere elektrische zaken bij ons thuis van stroom worden voorzien door een pruttelende Chinese generator. Dat we een generator hebben komt door de huidige energiesituatie in Centraal Azië. Ondanks dat Kazachstan onmetelijke voorraden olie, gas, steenkool en uranium heeft is de beschikbaarheid van elektrische energie maar beperkt. Die wordt voornamelijk opgewekt met waterkracht in de naburige bergachtige landen zoals Kirgizië. Doordat het het afgelopen jaar niet overdadig geregend heeft en het verbruik door de toenemende beschaving steeds meer toeneemt—denk alleen al aan het aantal airconditioners dat de rijkere mensen in warme steden als Shymkent laten installeren—heeft het waterniveau in de stuwmeren een alarmerend laag niveau bereikt.

Op zich is dit geen nieuw fenomeen. Als sinds de zomer wordt de elektriciteit onder het mom van besparing in ons deel van Kazachstan periodiek uitgeschakeld en zijn er conferenties op persidentiëel niveau tussen de betrokken landen over hoe het probleem op te lossen. Maar een korte termijn oplossing is er niet. Stuwmeren heb je niet in één herfst gebouwd en die moeten bovendien nog vollopen. Ook centrales op kolen olie of kernenergie haal je niet bij de bouwmarkt op de hoek. Daarom zal dit probleem nog wel even voort blijven duren, in ieder geval deze winter maar naar ik vrees nog wel wat langer.

Bij slecht weer is het niet zo erg. De generator aan, en lekker achter de computer of wat prutsen hier of daar in huis. Maar bij mooi weer is het lastig als je net al het ijzerwerk en het lasapparaat uit de container hebt gesjouwd, de zware krachtstroomkabels hebt uitgelegd en poef de stroom wegvalt. Dan kan al die zware rommel weer naar binnen en net als je dat gedaan hebt schakelt ergens in een centrale schakelruimte iemand jouw deel van het net weer in.

Maar we blijven vrolijk en als het niet beter wordt dan dit kunnen we altijd nog een generator aanschaffen die zwaar genoeg is om ons lasapparaat te trekken. Maar liever natuurlijk gewoon stroom uit het transformatorhokje.

22 queries. 0.491 seconds.