14 Dec 2008

Stroomvoorziening

Categorie: Onze bouwval — lammert @ 13:10

Eén van de eerste zaken die je nodig hebt tijdens een serieuze verbouwing—tenminste als Nederlandse bouwvakker—is elektriciteit. Voor ons grote huis in het centrum van Zhabagly hebben we indertijd krachtstroom geregeld, maar de procedure om dat voor elkaar te krijgen is lang en voor onze bouwval is het op dit moment niet echt nodig. Daarom hebben we voor onze bouwval een gewone 220 Volt aansluiting geregeld. Bij de kabels, elektriciteitsmeter en automaten hebben we wel rekening gehouden met hoger dan gemiddeld stroomverbruik waardoor we wanneer het nodig is zo’n negen kilowatt kunnen afnemen zonder dat er ergens iets in rook opgaat.

We hebben net als bij onze nieuwbouw de elektriciteitsaansluiting buiten geplaatst in een spatwaterdichte metalen behuizing waarop aan de zijkanten CEE stopcontacten zijn gemonteerd. Daardoor kunnen we zonder problemen binnen de boel verbouwen. Wanneer daar alles klaar is en de nieuwe elektriciteitsleidingen in de muur zijn aangelegd trekken we de hoofdkabel door naar binnen. De kast is zo geplaatst dat iemand die er onder staat er net niet bij kan. Dat voorkomt een hoop schade door vandalisme en ontmoedigt mensen die vinden dat zij meer recht hebben op de inhoud dan wij.

Op de hoek hoog aan de muur hebben we een schijnwerper geplaatst die schakelt op de hoeveelheid omgevingslicht. Door de plaatsing op de hoek wordt het hele terrein vóór en naast ons huis ‘s nachts verlicht. Om de kosten hoeven we dat niet te laten. Uit ervaring op ons andere bouwterrein weten we dat een dergelijke schijnwerper in de lange wintermaanden niet meer dan zo’n zes euro per maand kost aan elektriciteit.

Schijnwerper op de hoek van ons huis

24 queries. 0.504 seconds.