24 Dec 2008

Putdeksels en buizen gestolen

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 21:47

Soms lees je in Nederland nieuws dat je bijna doet denken dat je nog in Kazachstan bent. Gisteren was een bericht op internet te lezen dat in Limburg putdekseldieven actief zijn. Diefstal van putdeksels kwam in Kazachstan in het recente verleden veel voor. Een putdeksel is al gauw zo’n vijftig kilo zwaar en levert daarmee voldoende geld op om een paar keer flink dronken te worden. De straffen zijn daar echter tegenwoordig niet mals. Handelaren die betrapt worden op heling van putdeksels kijken tegen een straf aan van zo’n 700 euro waardoor zij het op dit moment wel uit het hoofd halen nog illegale putdeksels aan te nemen.

Enkele maanden geleden zijn van het terrein van onze bouwval vier ijzeren buizen gestolen. Deze buizen waren de steun van het dak van een kleine overkapping naast het huis dat we daarvoor al afgebroken hadden. Dieven op zoek naar snel geld vonden het kennelijk nodig om ons te helpen en de vier—in beton ingegoten—buizen mee te nemen. Elmira liet het er echter niet bij zitten en schakelde de politie in. Die gingen allereerst kijken bij een niet ver van onze bouwval wonende oudijzer handelaar. De vier buizen vonden ze niet, maar wel negen putdeksels waarvan de handelaar de herkomst niet kon verklaren. Deze deksels zijn met dank aanvaard door mijn schoonvader om als hoofd openbare werken te bepalen welke putten in het dorp het meest urgent weer afgedekt moeten worden. Naar de buizen moest echter nog verder gezocht worden.

Ongeveer een week later ontdekte Elmira bij toeval bij een oudijzer handelaar op de markt in Wanovka twee buizen die sprekend op die van ons leken. De sleuven waarin de dakspanten hadden gelegen zaten er nog in, en ook de verfstrepen erop kwamen overeen met die van onze buizen. Gelukkig hadden we nog een foto vanuit het verleden waarmee de buizen konden worden geïdentificeerd. De handelaar wilde eerst niet zeggen waar hij de buizen vandaan had, maar nadat Elmira de politie had ingelicht en die met meerdere manschappen langs kwamen werd de verkoper wat loslippiger. Ze waren door één van onze buren in Zhabagly aangeboden.

Criminaliteit in Kazachstan is in het algemeen nogal primair. Je hoeft vaak niet ver te zoeken naar de daders en zij doen het meestal voor het vervullen van eerste levensbehoeften zoals eten of geld voor wodka. Zo ook in dit geval. De buurman heeft de dagen daarna niet zo’n prettig onderhoud met de politie gehad en hij heeft de buizen op eigen kosten van de markt terug naar ons huis moeten transporteren.

1 reactie

  1. Lammert,

    Wij hebben ook al een paar keer met dit fenomeen te maken gehad, bedrading in de kelder op een nacht verdwenen, zakken cement en pleisterwerk. Helaas is de politie in Almaty niet zo actief om dit op te lossen en men kijkt naar ons al gauw als een rijke westerling en wat zeurt hij nou over een paar duizend Tenge verloren. Ik leg me er dan ook maar bij neer en hoop dat het geld besteed is aan eten voor een gezin. De kleine criminaliteit is te begrijpen en heb er niet zo veel moeite mee. Het grote probleem in dit land is de witte boorden criminaliteit en corruptie. Prettige Feestdagen en gelukkig Nieuw Jaar.

    Garry en Aigul,
    Almaty

    Reactie door Garry Schrage — 25 Dec 2008 @ 4:46

26 queries. 0.527 seconds.