16 Apr 2003

Mee te nemen

Categorie: Handig op reis,Huwelijksreis — lammert @ 15:23

De ervaring leert, dat vaak teveel wordt meegenomen op reis. Eigen inzicht en ervaring is belangrijk maar daaraan zou ik toch de volgende opmerkingen willen toevoegen.

 1. Het meenemen van een koffer met harde schaal (zoals een samsonite) is zeer onhandig. De kans is groot dat we met een Mercedes sprinter busje vervoerd worden van Almaty naar Zhabagly. Het is moeilijk voor te stellen hoe dan ook nog zo’n 15 grote koffers mee zouden moeten. Er is daarom het sterke advies om de bagage mee te nemen in één of twee zachte reistassen die zonodig onder de stoelen kunnen worden geschoven en zo niet al teveel ruimte innemen.
 2. Een koffer of reistas op wieltjes heeft weinig waarde in Kazachstan, alleen op Schiphol kan het handig zijn. Een ieder moet voor zichzelf de afweging maken of de ca. 2,5 kilo extra die met wieltjes, handvat en bodemplaat toch al gauw gemoeid gaat opweegt tegen het beperkte voordeel op Schiphol.
 3. Neem voldoende medicijnen mee indien die gebruikt worden voor een (chronische) aandoening. Het advies is minimaal 3 keer zoveel als normaal benodigd zou zijn, waarvan de helft wordt bewaard in de handbagage en de andere helft in de koffer. Op die manier is er bij verlies van een deel van de bagage altijd nog een reservevoorraad voorhanden van anderhalf keer de benodigde hoeveelheid. Het genoemde extra is voor bijvoorbeeld vertraging van de terugvlucht, maar ook indien bij maagklachten een net ingenomen medicijn door overgeven er weer uit komt.
 4. Er is geen medische controle bij binnenkomst op het vliegveld van Almaty, maar afhankelijk van de individuele situatie kan het zinvol zijn een medische verklaring in de Engelse taal bij de huisarts te vragen waarop hij vermeldt welke medicijnen worden meegenomen tegen welke kwaal. Het vermelden van de latijnse naam van de medicijnen is gewenst omdat merknamen in Kazachtstan vaak anders zijn. Bij een besmettelijke ziekte is het beter niet zo’n verklaring aan de douane te tonen en de medicijnen onopvallend te vervoeren omdat anders misschien de binnenkomst in Kazachstan bemoeilijkt wordt. Wel is zo’n verklaring handig bij onverhoopte ziekenhuisopname.
 5. Neem een waterfles mee waar minimaal 2 liter in kan tijdens tochten in het natuurpark. De flesjes die in buitensportzaken te koop zijn van 0,7 liter zijn vaak wel modieus van kleur maar in het droge en warme Kazachstan volstrekt nutteloos. Zelf drink ik op een lange wandeldag vaak 3,5 tot 4,5 liter!
 6. Neem voor de zekerheid hadex waterzuiveringsdruppels mee. Flessenwater is niet te koop (alleen met bubbels) en voor gewoon water is men aangewezen op het water uit de bergriviertjes. Hoewel mijn eigen ervaring is dat dit goed drinkbaar is kan het voor de toeristen die minder weerstand in dergelijke buitenlanden opgebouwd hebben toch zinvol zijn om het water eerst te zuiveren voor het te drinken. Hadex moet minimaal een kwartier inwerken voor het water gezuiverd is.
 7. Neem voldoende fotorolletjes mee. Er zijn fotorolletjes in Kazachstan te koop, maar die zijn van zeer dubieuze kwaliteit. APS films heb ik in Kazachstan nog niet gezien. Voldoende is een ruim begrip. Reizigers naar verre streken nemen in het algemeen 1 rolletje van 36 opnamen per twee dagen mee. Bij de fanatieke fotograaf kan dat oplopen tot 2 rolletjes per dag. Dat komt voor een reis met 9 effectieve dagen in Kazachstan neer op 5 tot 18 rolletjes. Neem liever eentje teveel mee dan één te weinig. Niet zelden zie je de laatste dagen van een reis tussen de medereizigers een levendige ruilhandel opbloeien in fotorolletjes omdat mensen in het berekenen van het benodigde aantal rolletjes toch net iets te krap uitgekomen bleken te zijn.
 8. Een paspoort is een belangrijk bezit in Kazachstan. Het verlies ervan kan tot grote problemen leiden. Bewaar het daarom zorgvuldig en maak thuis een kopie van de persoonspagina en het visum en neem die gescheiden van het paspoort mee om bij verlies van het origineel de aanvraag van een noodpaspoort bij de ambassade en een vervangend visum gemakkelijker te maken. Een noodpaspoort moet in Almaty worden aangevraagd dus leidt zeker tot vertraging en misschien zelfs tot het missen van het huwelijk. Wees dus uiterst zorgvuldig met het paspoort.
 9. Ook andere documenten zijn belangrijk zoals het reisverzekeringsbewijs en het ziektekostenverzekeringsbewijs. Neem ook het telefoonnummer mee van de reis- en ziektekostenverzekeringsmaatschappij.
 10. Voor de wandelingen in het natuurpark zijn goed ingelopen wandelschoenen belangrijk.
 11. Geld kan het beste in contanten meegenomen worden. De euro heeft een betere koers dan de dollar, onder andere door een anti-Amerikaans sentiment in het land. Enkele officiële zaken dienen toch in dollars betaald te worden dus het is veilig om ca. 100 US$ per persoon mee te nemen. De euro’s kunnen omgewisseld worden naar de lokale munteenheid tenge. Het avondeten in het hotel in Almaty dient zelf betaald te worden en komt op ca. 20 euro. Overnachting en eten in ons hotel of bij familie thuis is in principe gratis, maar ze zullen het zeer op prijs stellen indien bij tevredenheid dit aan het eind kenbaar gemaakt wordt door een gift naar keuze. Verwacht ongeveer 10 euro kwijt te zijn per dag in het natuurpark (15 euro wanneer een paard nodig is). Een taxi naar de nabij gelegen stadjes met markten is ca. 3 euro per rit. Prijzen voor andere excursies zijn mij nog niet bekend. Een veilige hoeveelheid geld om mee te nemen naast de 100 US$ lijkt mij 250 euro waar waarschijnlijk veel van mee terug genomen kan worden naar huis.
 12. Zoals mijn broer het tijdens zijn reizen in de tachtiger jaren naar de Sovjet-Unie al formuleerde: “Met een rol WC-papier en een kaas kom je de hele wereld rond”. Dit waren dan ook de standaard attributen in zijn bagage. En nu is het nog even waar. Een rol WC-papier is zeer handig in de handbagage, wanneer in de buitenlucht de nood plotseling snel komt opzetten of de toiletten minder hygienisch blijken te zijn dan gedacht.
 13. Ook voedsel waar je aan gewend bent is soms onontbeerlijk, bijvoorbeeld bij maag- en darmklachten of bij inspannende wandelingen. Zelf prefereer ik echter Liga fruitkicks boven een stuk kaas. Deze voedingsrijke staven hebben een neutrale smaak en geven in korte tijd veel energie om een dipje teboven te komen. Ook sultanas hebben dit effect. Vergeet dus niet een noodvoorraad hiervan mee te nemen wanneer de lokale omstandigheden je even teveel worden.

Een uitgebreide lijst die ik zelf gebruik voor zowel mijn privé als zakelijke buitenlandse trips kan hier gevonden worden.

Lammert

20 queries. 0.047 seconds.