21 Oct 2012

Klaslokaal renovatie

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 17:50

Af en toe vinden we het leuk om overheidsinstanties te prikkelen. Eén van de punten van zorg op de school waar Nathalie en Isabel zitten is de verlichting die met name in de wintertijd van erbarmelijke kwaliteit is. De school bewegen om daar wat aan te doen is zinloze verspilling van energie, vandaar dat we op deze vrije dag zelf het heft in handen nemen. Op dit moment bestaat de enige verlichting in de klas van Nathalie uit een spaarlamp aan de muur boven het schoolbord, en ook in de Kazachse klassen is het niet veel beter.

Spaarlamp boven het schoolbord

Afgelopen week hebben we de benodigde velichtingsarmaturen, kabels en andere aansluitbenodigdheden in Shymkent bij de groothandel gekocht en vandaag gaan we die installeren. De hoeveelheid spullen op de gang ziet er in ieder geval al indrukwekkend uit.

Gereedschap op de gang

Boven de tafels komen twee lange TL balken met elk twee 58 Watt buizen. De aansluiting gebeurt iets anders dan gebruikelijk in Kazachstan. In plaats van wat aluminium draad tegen de muur aan te spijkeren komt er een installatiebuis waar een kabel met koper aders doorheen gaat. De oude bedrading laten we zitten, vanaf de installatiedoos aan de muur bij de deur wordt alles nieuw.

Nieuw plafond armatuur

Boven het bord komt een TL balk overdwars. Daarmee kunnen de leerlingen aanzienlijk comfortabeler lezen wat er op het bord geschreven wordt. In de deuropening kijkt de lerares van Nathalie goedkeurend toe hoe de montage plaatsvindt.

Lamp boven het schoolbord

En zo ziet het er na de montage uit. 270 Watt helder licht boven de leerplekken. Dat is een hele verbetering vergeleken met dat 13 Watt spaarlampje dat boven het bord hing. De actie hebben we een tijdje geleden al aangekondigd en het gonst nu al in omliggende dorpen dat ze daar van de overheid geld willen vragen voor renovatie van de verlichting op de scholen daar. Dan heeft onze investering van 100 euro en een middag werk niet alleen wat opgeleverd voor onze eigen kinderen, maar ook voor de andere schoolgaande kinderen in de omgeving.

Klaslokaal verlichting
Klaslokaal verlichting

22 queries. 0.478 seconds.