26 Jun 2003

Gevaar op de weg gesignaleerd

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 19:52

Hallo Nederland,

Ook in Kazachstan wordt het verkeer steeds gevaarlijker. Recentelijk heb ik in Zhabagly nog een Hells Angle op de foto gezet die hier door het dorp scheurde. De onverlaat is de afgelopen weken niet meer gesignaleerd, waarschijnlijk door de politie van de weg gehaald wegens onverantwoord weggedrag.

Hells Angle in Zhabagly

Vandaag was een bouwvakkerdag. Het stukadoren van de badkamer een paar dagen geleden ging niet van een leien dakje. Toen ik een paar vierkante meters gedaan had ging Ruslan nieuwsgierig de Russische handleiding op de verpakking lezen. Het aan ons verkochte super stukadoor spul bleek volgens de handleiding niet watervast. En inderdaad, na vierentwintig uur uitharden de doucheslang erop en als melk spoelde het weer van de muur, niet echt geschikt voor een badkamer dus. 8 euro door de riolering gespoeld. Niet echt een grote investering dus en ik weet nu tenminste dat ik voor het hotel dat spul niet moet hebben.. Dus maar naar een winkel in Shymkent en watervast spul gehaald.

Vandaag zijn de eerste vierkante meters watervast gestukadoord en het resultaat ziet er veel beter uit. Vannacht laten uitharden en morgen volgens de Gamma doe-het-zelf handleiding op internet nabewerken voor het optimale resultaat. Het ziet er nu al veel beter uit dan het rommelwerk dat de bouwvakkers hebben afgeleverd. Alleen het mengen is nog een kunst. De eerste menging was zo droog dat het achter de spatel aan liep, de tweede menging liep als yoghurt langs de muur, maar nu heb ik de slag aardig te pakken en lijkt het voor een amateur best aardig. Pappa heeft mij al tot specialist uitgeroepen maar dat ben je hier volgens mij al wanneer je als je een sigaret opsteekt niet het filter in de brand zet.

Het voegen van de tegels is een kunst op zich. Op zich is het voegmiddel prima, van Duitse makelij, duur, maar uitstekend verwerkbaar en zelfs geschikt voor tegelwerk in zwembaden dus watervastheid geen probleem. Alleen is het een kunst de voegen zo te vullen dat het toch nog een beetje professioneel lijkt terwijl sommige naden 5 millimeter zijn en op andere plekken de tegels strak tegen elkaar aan liggen. Ook zitten de naden soms vol met cement en andere naden kan nog rustig een compleet muizennest achter wonen. Dit is dus nog even afwachten hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.

Samen met Elmira ben ik ook bezig met de laatste stap van de riolering. Jullie hebben waarschijnlijk wel de uitnodigende waterleiding en rioleringsbuis gezien die buiten tegen de muur van het huis uit het beton staken om uiteindelijk in de keuken aangesloten te worden. Ik kan inmiddels meedelen dat het hier alleen buizen betrof. De andere kant van de buizen was namelijk niet aangesloten. Elmira is daarom nu met mijn hulp bezig een diep gat te graven in de tuin waar een stapelput moet komen waarop de wasbak van de keuken uitkomt; en dat is bij 30 graden en een grond van leem vol met stenen zeker geen prettig werk. Maar Elmira wil dit werk klaar hebben voor we naar Nederland komen omdat ze anders zeker weet dat het helemaal niet gebeurt.

Gisteren ook de procedures in gang gezet om ons trouwboekje in Nederland geaccepteerd te krijgen. Hiervoor is een zgn. apostille nodig, een stempel van iemand op provincieniveau dat het trouwboekje inderdaad een origineel document is. Toen ik in Nederland vier apostilles nodig had voor documenten van mijn gemeente koste me dat 52 euro en precies 10 minuten op de rechtbank in Leeuwarden. Hier in Kazachstan kost één apostille 1 euro (goedkoop dus) maar minimaal één week. Of we na 1 juli maar wilden terugkomen omdat dan misschien de apostille gereed was, maar het was misschien wel zo slim om eerst te bellen om teleurstellingen te voorkomen. Het is dus nog even de vraag of het allemaal lukt met de visumaanvraag voor Elmira want die kan pas in gang gezet worden als de apostille er is. Spannend dus.

Jullie merken het, ik verveel mij hier helemaal niet al heb ik aan mijn kwaliteiten als computerprogrammeur bijzonder weinig.

Groeten,

Lammert en Elmira

24 queries. 0.056 seconds.