2 Jul 2006

Naar Diana

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 17:03

Elmira’s zus Diana woont al ongeveer een jaar in Taraz, een stad ongeveer 100 kilometer ten oosten van Zhabagly. Elmira’s ouders zijn er nog nooit geweest. Omdat beppe graag alle zussen van Elmira weer wil ontmoeten gaan we vandaag met een volgeladen auto naar Taraz.

Diana woont in een tweekamer appartement in één van de woonblokken van de stad. Ze woont daar samen met haar zoontje Alexei, en een schoonzusje. Haar man is praktisch nooit thuis, hij werkt in de olieindustrie in Atyrau. Wanneer we binnenkomen is de tafel reeds gedekt. Diana heeft een opleiding voor instellingskok, dus dat zit wel snor.

Aan tafel bij Diana

4 Reacties

 1. Zit je weblog nog weer wat na te spitten op zoek naar relevante info mbt tot de reis die wij over vier weken naar Kazakhstan zullen gaan maken.
  Werd even in verwarring gebrachtg door wat je hier schrijft:
  Taraz…100 km ten *oosten* van *Almaty*
  Bedoel je hier: 100 km ten oosten van Zhabaghly?
  Of zijn er meer Almaty’s?

  Overigens las ik net ook dat je tot medio oktober in Nederland bent…dus hoeven we niet in Zhabaghly bij je langs te komen met groeten uit Nederland……;-)

  Ron

  Reactie door Ron Reijnders — 18 Jul 2006 @ 21:44

 2. Ik heb Almaty maar even veranderd in Jabagly. Dat ligt wat meer in de richting.

  Ik ben inderdaad waarschijnlijk tot 10 oktober in Nederland, maar mijn vrouw Elmira, kind en schoonfamilie zijn in Kazachstan. Als jullie daarom echte Nederlandse koffie willen drinken mogen jullie gerust daar langs gaan. Elmira spreekt een heel aantal woorden Nederlands, dus verstaanbaar maken lukt ongetwijfeld.

  Elmira en haar broer Ruslan weten daar ongetwijfeld ook nog mooie off-the-road routes. Met name in het Karatau gebergte ten noorden van Jabagly kun je prima met een 4×4 uit de voeten en het grootste deel van het terrein is daar geen natuurgebied zodat je praktisch op alle paden mag rijden. In het Aksu-Jabagly natuurgebied ten zuiden van Jabagly mag je sinds een paar jaar niet meer met eigen autos rijden.

  Reactie door lammert — 19 Jul 2006 @ 0:21

 3. Bedankt voor de info over het 4×4 rijden. Dat er in het natuurgebied niet met eigen voertuigen gereden mag worden verbaast me niet. En aangezien we ons ‘eigen’ nest niet willen bevuilen hebben we als groep reeds besloten om niet in de natuurparken (o.a bij Kökshetau en Alma Ati) die we willen bezoeken, rond te gaan rijden, of het toegestaan is of niet.
  Of we bij je thuis langs gaan zal erg aan de voortgang van de reis liggen. We doen veel op de bonnefooi en zouden tegen die tijd best wel eens min of meer in tijdnood kunnen zitten omdat het allemaal meer tijd heeft gekost dan verwacht.
  Ik blijf tot ons vertrek in ieder geval zo nu en dan even de log bezoeken.
  Eén opmerking nog. Op de foto zie ik een welvoorziene dis. Als ik het goed zie, nectarines en zeker druiven. Kan ik dit als ‘normaal’ zien of zitten jullie een beetje in een uitzonderingspositie?

  Reactie door Ron Reijnders — 19 Jul 2006 @ 21:51

 4. Er kan altijd wat onvoorziens gebeuren waardoor de planning in de knoei komt. Ik zal Elmira vertellen dat er een groep Nederlanders onderweg is, maar dat niet zeker is of jullie langskomen.

  De tafel zoals die gedekt is is een typisch lokale feesttafel. Nu in de zomer zijn de markten overvol met allemaal verse producten die voor praktisch iedereen betaalbaar zijn.

  Met name bij ons in het zuiden hebben we veel aanvoer uit het arme Oezbekistan. Veel producten zoals watermeloen worden in Oezbekistan per vrachtwagen vol ingekocht voor 1 eurocent per kilo (geen tikfout). Watermeloenen kosten vervolgens ongeveer 8 eurocent per kilo op de markt. Hetzelfde voor andere producten die lokaal verbouwd worden zoals appels, perzikken, abrikozen, kersen, druiven, aarbeien, tomaten, komkommers en kool. Dat wordt allemaal voor centenwerk verkocht.

  Alleen importproducten zoals bananen kosten ongeveer evenveel als in Nederland. In de regio rond Astana en Almaty zijn de producten wel duurder, omdat het transport nogal wat kost.

  Reactie door lammert — 19 Jul 2006 @ 22:00

26 queries. 0.558 seconds.