16 Jul 2006

Koelkast reparatie

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 22:23

Soms vergeet je wel eens wat je echte beroep is. Bij mij zou je haast gaan denken dat ik koelkast reparateur ben. In Kazachstan heb ik de vijfentwintig jaar oude Sovjet koelkast van mijn schoonouders al eens aan een nieuw leven geholpen, vanavond was de koelkast van mijn ouders in Nederland aan de beurt.

In Nederland heerst een algemeen idee, dat witgoed artikelen een jaar of tien tot vijftien meegaan en dan af zijn. Wanneer een apparaat het na die tijd opgeeft dan gaat hij bijna automatisch bij het grofvuil, wordt opgehaald door een kringloopwinkel of ingeruild voor een nieuwe. Die tien tot vijftien jaar is echter vooral economisch en gevoelsmatig, maar zeker niet technisch. Een apparaat als een koelkast is zeer eenvoudig opgebouwd. Een compressor pompt wat koelmateriaal rond en een thermostaat bepaalt of die compressor aan, of uit moet. Bij de “ingewikkelde” modellen zit er dan nog een mogelijkheid in om periodiek het koelelement te verwarmen om aanvriezen tegen te gaan. En laat ik natuurlijk het lampje en de deurschakelaar niet vergeten.

Dergelijke technologie gaat rustig dertig jaar of langer mee. Elektromotoren hebben meestal een extreem lange levensduur en het koelmiddel is in een hermetisch gesloten systeem geplaatst waardoor het niet kan ontsnappen of vervuilen. Het enige kwetsbare element in het systeem is de thermostaat.

De thermostaat is feitelijk niet veel anders dan een schakelaartje dat op commando van temperatuur aan- of uitschakelt. Bij hoge temperatuur schakelt de thermostaat aan waardoor de compressor gaat draaien, en als voldoende koeling is ingebracht schakelt hij weer uit. Toen vlak voor ons vertrek naar Kazachstan de koelkast van mijn ouders niet meer op temperatuur wilde komen vermoedde ik daarom al dat het de thermostaat zou zijn. Omdat er nog een tweede koelkast in huis is was er geen haast bij en daarom heb ik de klus pas ter hand genomen nu we terug uit Kazachstan zijn.

De thermostaat bleek inderdaad het probleem te zijn. Ik heb het typenummer opgeschreven en via internet een webwinkel opgezocht waar dat type thermostaat op voorraad was. Zojuist heb ik hem besteld. Dinsdag ligt hij waarschijnlijk bij de post. Dan kan voor 20 euro de koelkast weer zeker tien jaar zijn werk doen.

Maar stel je voor wanneer mijn ouders een reparateur langs hadden laten komen. Voorrijkosten, onderzoekskosten en misschien zelfs nog een tweede keer voorrijkosten om het juiste model thermostaat te bestellen en installeren. Voor dat geld had je bijna een nieuwe koelkast kunnen kopen. Dit soort kastmodelletjes zonder vriesvak staan bij zaken als Scheer & Foppen al te koop vanaf zo’n 130 euro.

24 queries. 0.514 seconds.