21 Nov 2006

Japanse auto’s binnenkort verboden in Kazachstan

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 12:03

Kazachstan heeft een snel groeiende economie waardoor veel mensen voor de eerste keer in staat zijn een auto te kopen. Dit is te zien aan het rappe tempo waarmee de wegen in de steden volraken. De meeste mensen kopen een tweedehands uit het buitenland geïmporteerde wagen. De gedachte om in een Lada of Moskwitsch rond te rijden is de meesten te veel, hoewel ik uit eigen ervaring kan zeggen dat je er ook mee van A naar B kunt komen en het aanbod van goede reserve onderdelen veel groter is dan van de gemiddeld 15 jaar oude tweedehands westerse barrel.

Prijs speelt een belangrijke rol bij de keuze—zo rijk zijn de nieuwe rijken ook weer niet—en daarom wordt bij vergelijkbare modellen vaak gekozen voor de goedkopere optie. Dat is tegenwoordig veelal een auto uit Japan. Japanse auto’s zijn goedkoper dan auto’s uit West Europa, mogelijk omdat de koopjes in West Europa al zijn weggevist door de Polen, Roemenen en andere Oostblok bewoners. Auto’s uit Japan hebben echter één nadeel, het stuur zit rechts.

Een stuur aan de rechterkant is geen probleem in Japan zelf, waar links gereden wordt. Japan is met zijn links rijden redelijk geïsoleerd in de regio waardoor de afzet van tweedehands auto’s moeilijk is. Tot voor kort was Kazachstan één van de landen waar hun afgedankt rollend staal nog heen kon worden getransporteerd. Daar komt per presidentiëel decreet vanaf 1 januari 2007 echter een einde aan.

In drukke steden als Almaty, Astana en Shymkent worden veel verkeersongelukken veroorzaakt door chauffeurs die door hun rechtse zetel bij invoegen en kruisingen onvoldoende zicht op de weg hebben. Om het verkeer veiliger te maken is de import van dergelijke voor het Kazachstaanse verkeer ongeschikte auto’s per volgend jaar verboden, en per 1 januari 2009 komt er zelfs een verbod om in een auto te rijden waar het stuur rechts gemonteerd is.

Veel nieuwe rijken zien hun droom in rook opgaan en hebben recentelijk in Astana geprotesteerd tegen deze nieuwe regel. Het zal waarschijnlijk geen baat hebben. Verkeer is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Kazachstan en er is de overheid alles aan gelegen om dat terug te brengen tot normale proporties.

2 Reacties

 1. Dit zat er al een tijdje aan te komen en het is een goede stap voorwaarts.
  Hopelijk kunnen we ook langzamerhand het gedrag een beetje bijstellen.
  Het platteland is niet zo erg maar in en rond de steden is het nog altijd het recht van de sterksten.
  Voetgangers zijn er om schrik aan te jagen want volgens de gemiddelde automobilist horen die niet op de weg.
  Zelfs op zebra paden ben je je leven niet zeker.
  Als buitenlander laat ik wel eens andere weggebruikers voorgaan en dat levert meestal een claxon concert van de auto’ achter me op.
  Gelukkig heb ik recentelijk een auto gekocht uit Astana oblast met 003 in het kenteken.( Ik rij op een volmacht)
  Het blijft nu rustiger en GaI bedenkt zich ook alvorens het stokje op te heffen en mijn papieren te checken.

  Groet Garry

  Reactie door Garry Schrage — 22 Nov 2006 @ 6:34

 2. Ik rij veel in Almaty en Shymkent, en ik vind het rijgedrag in Almaty voorbeeldig ten opzichte van Shymkent. In Almaty zijn ze al wat langer gewend aan druk verkeer en is er al sprake van een beetje aanpassing, in Shymkent is het nog steeds de bedoeling dat je optrekt bij het stoplicht tijdens rood, en remt als groen dreigt over te gaan in oranje.

  Wij hebben twee antennes op het dak van onze auto en dat helpt ook. Veel mensen denken dat wij een politieauto zijn en gaan spontaan rustiger rijden. Andersom werkt het ook, GaI die ons laat doorgaan waar de rest moet stoppen. Wat ook helpt is dat Elmira uit een vrij grote en rijke Kazachse clan komt en in onze oblast ongeveer de helft van de politieagenten wel op de één of andere manier familie is. Een glimlach, een vriendelijk geschudde hand en we mogen weer doorgaan. Daarnaast kloppen onze papieren dus ze hebben de lol er gauw vanaf om die te controleren.

  Remmen voor zebra’s is een apart verhaal. In Shymkent zijn enkele zebra’s waar iedereen remt: bij universiteitsgebouwen en bij enkele drukke busstations. Dit zijn de plekken waar wordt gecontroleerd door de GaI. Remmen voor een andere zebra is de meest zekere methode om een aanrijding te veroorzaken.

  Een echte ommezwaai komt er in het verkeer als ze de APK keuring echt gaan uitvoeren. Enkele maanden geleden hebben ze dat in Rusland gedaan. Bij alle APK stations staan daar nu camera’s opgesteld zodat de politie later kan zien of de APK echt uitgevoerd is, of dat iemand alleen maar wat geld heeft betaald voor zijn APK sticker. Als ze dat in Kazachstan gaan invoeren gaan er heel wat levensgevaarlijke brokken oud-ijzer van de weg.

  En de laatste stap is dat je geen rijbewijs meer kunt kopen, maar echt les moet nemen en een examen moet afleggen.

  Reactie door lammert — 22 Nov 2006 @ 10:06

24 queries. 0.517 seconds.