25 Dec 2006

Van architect tot bouwkundige

Categorie: Nieuwbouw huis — lammert @ 17:19

Vandaag sneeuwt het door. De twintig centimeter is ruimschoots gepasseerd en het ziet er niet naar uit dat het sneeuwen vandaag zal ophouden. Er op uit zit er vandaag niet in. Zhabagly ligt zuidelijk van de Chokpak pas en de centrale weg tussen Almaty en Shymkent noordelijk. Over de tien kilometer lange verbindingsweg van Zhabagly naar de centrale weg waait een stevige dwarswind die gemakkelijk hoge sneeuwduinen veroorzaakt. Een half uur na het schoonschuiven van de weg kan die daardoor al weer helemaal dicht zitten. Met name de bocht even zuidelijk van het dorpje Abaïl is berucht. Twee jaar geleden waaide de sneeuw daar op tot een hoogte van 2,5 meter. Daarom blijven we vandaag maar liever binnen.

Ik heb nog genoeg werk liggen om te doen. Nu het hoofdontwerp van ons huis klaar is komt de detaillering. Van de bouwvakkers in Kazachstan mag je niet al te veel latente kennis op het gebied van bouwkunde verwachten. Velen zijn niet meer dan drop-outs van het schoolsysteem die weinig meer dan een hamer en een schep konden hanteren. Daarom is het noodzakelijk alle belangrijke details vooraf uitgewerkt, uitgerekend en uitgetekend te hebben. Vandaag begin ik met de tekeningen van de funderingen en de details van de wapening in het beton. Hoewel het huis intern een groot aantal kleinere en grotere vertrekken kent is het funderingsplan relatief eenvoudig. De buitenmuur is rechthoekig van vorm op de opening van de overdekte veranda na. Binnen zijn vier dragende dwarsmuren die de binnenruimte opdelen in vertrekken met een breedte van elk 3,95 meter. Een ideale maat voor het leggen van vloerbedekking. Een dragende binnenmuur in de langsrichting zorgt voor de nodige stabiliteit in de lengte. Samen met de betonnen vloer en zolder ontstaat een driedimensionale structuur die bij een eventuele aardbeving voldoende starheid moet geven om het huis overeind te houden. Van alle funderingen maak ik detailtekeningen van de wapening. Want wapening is iets wat men bij voorkeur hier in Kazachstan zo weinig mogelijk gebruikt omdat betonijzer relatief duur is ten opzichte van andere bouwmaterialen. Het wordt bovendien vaak verkeerd toegepast, of te dicht op het betonoppervlak waardoor roestvorming en verzwakking van de structuur ontstaat.

Een kelder komt er niet. Hoewel in onze eerdere plannen steeds in een kelder of souterain was voorzien hebben we daar bij dit uiteindelijke ontwerp vanaf gezien. De problemen om in de rotsharde bodem een koele ruimte uit te hakken wegen niet op tegen de voordelen van een ondergrondse koele ruimte. Voedsel dat echt koel moet staan kan in de koelkast; voor het overige biedt onze bijkeuken van 12 vierkante meter voldoende ruimte voor opslag. En zaken die we voor lange tijd niet nodig hebben kunnen in de garage of op zolder. Want in tegenstelling tot de gangbare huizen hier waar het dak uit weinig meer bestaat dan een raamwerk van latten waarop golfplaten zijn gespijkerd zal op ons huis een van binnenuit bereikbare, van weer en wind afgesloten en eventueel bewoonbaar te maken zolderverdieping krijgen.

Funderingplan van ons huis

25 queries. 0.610 seconds.