2 Jan 2009

Weerzien met de gulden

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 1:26

Eén van mijn voornaamste activiteiten deze drie wintermaanden in Nederland is het voorbereiden van het finale transport van mijn Nederlandse spullen naar Kazachstan. Een container zal in de loop van het jaar gevuld met de grote zaken richting Kazachstan afreizen. Die moet daar ongeveer aankomen wanneer de renovatie van onze bouwval zover is gevorderd dat we daar bijna in kunnen. De kasten, boeken en andere grote zaken halen dan het echo gevoel wat weg. Dat vullen we aan met de zaken die we nu in Kazachstan reeds bezitten zoals de koelkast, televisie, bed, tafels, stoelen en dergelijke.

Een belangrijke activiteit op dit moment is het beslissen wat wél, en wat niet naar Kazachstan moet. Bij het doorzoeken van mijn kasten naar kandidaten voor de vuilnisemmer kwam ik een Koeleman augurkenpotje tegen met een bodempje kleingeld van voor de euro. Een bonte verzameling van Nederlandse guldens en centen en Duitse pfennig. Waarschijnlijk was dit het geld dat ik in mijn beurs had toen in Nederland werd overgeschakeld naar de euro.

Tussen het geld zat ook een rijksdaalder uit 1978. Toen ik die munt in mijn hand nam moest ik niet denken aan geld, maar aan Sinterklaas chocolademunten. Kennelijk is de tijd van de gulden voor mij nu zo lang geweest dat ik de gulden niet langer zie als betalingsmiddel. Ik ben kennelijk nu volledig naar de euro (of naar de tenge?) geconverteerd. De enige munt waar ik nog een zwak voor heb ik het dubbeltje. Klein en veel handiger dan die dikke zware euromunten waar je tegenwoordig mee rondsjouwt.

5 Reacties

 1. Dus, eindelijk definitief naar Kazachstan… Hoop jullie nog wel weer ‘s hier te ontmoeten… Is alweer te lang geleden!!!

  In ieder geval veel succes met de verhuizing van je spullen.

  Grts, Walter!

  Oh ja… HAPPY NEW YEAR! en bij gebrek aan kennis van Kazach:

  С НОВИМ ГОДОМ!!

  Grts, Walter

  Reactie door Walter W. Krijthe — 6 Jan 2009 @ 9:49

 2. Het vervoer van alle grote spullen naar Kazachstan heeft niet zozeer te maken met het wel of niet definitief daar vestigen, maar meer met de beschikbaarheid van voldoende ruimte om alle spullen daar fatsoenlijk kwijt te kunnen. De beslissing om definitief in Kazachstan te wonen is al lang geleden genomen, ik ben alleen nog af en toe gastarbeider in Nederland.

  Reactie door lammert — 7 Jan 2009 @ 0:46

 3. Gastarbeider, he? En alle inkomsten Nederland uitsluizen natuurlijk!!! 😉

  Dat de beslissing al lang geleden was genomen, wist ik, aangezien ik jullie bouwproject al vanaf het begin volg 😉 toch is de “final move of property” een aardige stap. 😛

  Grts, Walter

  Reactie door Walter W. Krijthe — 13 Jan 2009 @ 11:44

 4. Ik heb het helaas niet zo goed voor elkaar als de echte gastarbeiders. Nederland heeft een uitkeringenverdrag met o.a. Marokko waardoor kinderbijslag betaald wordt voor in Marokko levende kinderen. Zo’n verdrag is er niet met Kazachstan dus voor Nathalie en Isabel ontvangen we geen kinderbijslag.

  Reactie door lammert — 13 Jan 2009 @ 11:49

 5. Ik wens je veel succes met de verhuizing en een gelukkig toekomst in een HEEL ander land.
  De groeten van een voormalige collega(centraalstaal)en zelf immigrant.

  Reactie door Roger Johansson — 13 Sep 2009 @ 21:08

26 queries. 0.536 seconds.