13 Jul 2012

Wie niet sterk is…

Categorie: Onze bouwval — lammert @ 12:32

De verticale staanders van de serre staan nu een aantal dagen in de beton, dus dat is inmiddels voldoende uitgehard om de liggers te plaatsen zonder gevaar dat de staanders nog gaan verschuiven. De zwaarste liggers zijn zo’n 90 kilo en dat is best veel om in je eentje bovenop de staanders te leggen. Hulp van Kazachen is geen optie. In nauwkeurig plaatsen van zware dingen blinken ze niet echt uit. Maar hulp is ook niet nodig wanneer je een beetje slim bent aangelegd.

Zelf maak ik veel gebruik van lijmklemmen. Dat zijn op zich eenvoudige instrumenten waarbij één arm langs een glijder op en neer kan bewegen. Zodra er kracht op de glijder komt klemt die zich vast. Een dergelijke constructie is ook eenvoudig te maken met wat stukken betonijzer die bijna passend rond de staanders gelast zijn. Onbelast is zo’n constructie gemakkelijk op en neer te bewegen. Wanneer de balk erop ligt klemt hij zich echter vast waardoor de positie gefixeerd is. Door nu om de beurt de ligger links en rechts in stapjes van 10 centimeter omhoog te duwen is het minuten werk om de zware last naar zijn positie boven op de staanders te krijgen.

Let op het gele spul waarmee de koker is gevuld. Alle restjes steenwol zijn in de balken gestopt om ze beter isolerend en geluidswerend te maken. Zo hoef je ook niet na te denken waar je met al die afgeknipte steenwol vlokken heen moet.

Eenvoudige balk lift
Balk op balklift

10 queries. 0.041 seconds.