18 Jul 2012

Zijliggers naar hun plek

Categorie: Onze bouwval — lammert @ 17:47

De zijliggers zijn de zwaarste liggers van de serre constructie. De overspanning is bijna vier meter en dan weegt een met steenwol gevulde koker van 16 x 12 centimeter er aardig in. Aan één kant gebruik ik weer de beproefde pseudo-lijmklem schuifconstructie om de balken stapsgewijs omhoog te brengen. Maar aan de muurzijde kan dat niet. Daarom heb ik daarvoor een katrol geplaatst waarmee ik dat eind op kan hijsen. Een provisorisch kikkertje gelast op de voormalige gasbuis staander wordt gebruikt om het touw mee vast te zetten.

De staanders voor de gasbuis zijn indertijd precies op de hoeken van het huis geplaatst. Die zitten nu in de weg. Een tijdelijke staander is geplaatst om de gasbuis de komende dagen te dragen tot een nieuwe staander aan de serre constructie is gelast. De oude staander is weggeslepen omdat die precies op de plek zat waar de ligger van de serre constructie moet komen. Het is altijd gemakkelijk wanneer je nog wat oud ijzer hebt liggen. In dit geval is de tijdelijke staander gemaakt van een stuk dikwandig verwarmingsbuis dat we uit onze bouwval hebben gesloopt.

Zijligger van de serre

Van te voren heb ik op de plek waar de balk aan de muur moet komen gisteren al een draagconstructie van hoekijzer geplaatst. Het precies uitmeten en plaatsen van een paar kilo hoekijzer gaat veel gemakkelijker dan van een 90 kilo zware balk die op een stuk betonijzer en aan een touw balanceert. Met een lijmtang trek ik de balk de laatste centimeters in de draagconstructie zodat die daar vast gelast kan worden.

Zijligger positioneren met lijmtang

Dat past als Piet in Griet…

Dat past als Piet in Griet

Gelast met basische elektroden. Niet een heel erg mooi vlak resultaat al zeg ik het zelf, maar er kan een olifant aan hangen. En het zit aan de binnenzijde waar dit nog wordt weggewerkt dus uiteindelijk zie je er niets meer van.

Zijligger gelast

24 queries. 0.506 seconds.