6 Nov 2006

Naar de ambassade

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 12:14

Af en toe ga ik in Kazachstan naar de Nederlandse ambassade om wat zaken te regelen. Meestal heeft het te maken met een visum voor een bezoek van Elmira aan Nederland, maar vandaag was het voor mijzelf.

Ik zit midden in de aanvraagprocedure van een verblijfsvergunning voor Kazachstan en één van de vereisten is een “verklaring van geen bezwaar” van de Nederlandse ambassade voor het wonen in Nederland. In Nederland kennen we zoiets niet. De Nederlandse overheid is al lang blij wanneer weer iemand uit het overbevolkte landje vertrekt, maar een aantal landen—waaronder tot niet lang geleden Kazachstan zelf—geeft nog exit visums af voor staatsburgers die zich in een ander land willen vestigen.

De Nederlandse dame achter de balie keek mij met grote ogen aan. De vaste bemanning van de ambassade is recentelijk afgelost, en het was de eerste keer dat ze van zoiets hoorde. Gelukkig had ik een lijst bij mij van de Kazachstaanse Immigratie Politie van alle benodigde documenten waarop ook deze oprot-verklaring stond vermeld. Deze lijst werd met dank in ontvangst genomen en gekopieerd, omdat het de eerste keer bleek dat de ambassade een lijst van de immigratiedienst in handen kreeg van de actuele vereisten voor het aanvragen van een verblijfsvergunning. Na een uurtje wachten kreeg ik de ondertekende en afgestempelde verklaring overhandigd. In het Russisch zelfs, zodat een notarieel bekrachtigde vertaling niet meer nodig was.

Dat ik als eerste een preciese lijst van benodigde immigratiedocumenten kon tonen is niet zo vreemd. De oblast (provincie) waar ik woon grenst aan Oezbekistan, en met name uit dat land is er een grote groep van (r)emigranten met deels etnisch Kazachse achtergrond—zogenaamde Oralman—die zich door de slechte economische situatie in Oezbekistan nu in Kazachstan wil vestigen. Om niet horendol te worden van alle aanvragen heeft de Russische dame bij de immigratiedienst die alle aanvragen sorteert en controleert voor ze naar het ministerie in Astana gaan deze lijst opgesteld. Bovendien zorgt de lijst voor een behoorlijke vermindering in aanvragen. Mensen die hun Kazachse roots niet kunnen aantonen—zoals Oezbeken die met een Kazachse partner getrouwd zijn—moeten een vermogen van minimaal 1,4 miljoen tenge op een Kazachstaanse bankrekening hebben staan (omgerekend 8500 euro) om in de eerste jaren in de kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Deze financiële drempel is voor de meeste Oezbeken niet te overwinnen.

22 queries. 0.482 seconds.