15 Nov 2006

De auto van Donald Duck

Categorie: Luchtig — lammert @ 11:57

Als fervent lezer van het weekblad Donald Duck zie ik regelmatig stripverhalen waarin hij in zijn auto zit. Kleiner dan alle andere auto’s in Duckstad, en altijd met het nummerbord 313.

Het lijkt op het eerste gezicht een fantasieauto, een tweezitter met een kofferbak waarin opengeklapt de neefjes kunnen plaatsnemen. In werkelijkheid blijkt deze auto echter geïnspireerd te zijn door een model dat tussen 1938 en 1941 daadwerkelijk in de Verenigde Staten te koop was. De auto werd gefabriceerd door de Bantam fabriek en in verschillende uitvoeringen zijn er totaal zo’n 7000 exemplaren van gebouwd. Door de Tweede Wereldoorlog stopte de productie en richtte de Bantam fabriek zich volledig op het ontwerp van haar andere product, de Jeep.

Een Bantam die model heeft gestaan voor Donald’s auto is een gewild collectorsitem tegenwoordig. Het heeft van formaat een beetje weg van de Fiat 600 of Suzuki Alto, maar qua stijl heeft het wel wat meer.

Er is een website die veel aandacht besteedt aan de Bantam modellen en er zelfs een hele fotogallerij op nahoudt.

22 queries. 0.482 seconds.