28 Dec 2006

Ongeluk door gladheid

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 10:59

Het is het typische weer waarbij je beter thuis kunt blijven wanneer je er niet echt uit hoeft. Wij moeten echter naar Wanovka om alle documenten voor de aanvraag van mijn verblijfsvergunning in te leveren. De afgelopen dagen is de temperatuur rond nul geweest. De zon heeft overdag veel van de sneeuw laten smelten die vervolgens ‘s nachts als een ijsbaan weer op het wegdek is vastgeplakt. Op de weg naar Wanovka zitten enkele hellingen, waarvan de helling in het dorp Ak Biik—plaatselijk bekend als de Kubishov padjoem—de meest verraderlijke is. De helling gaat vrij steil omhoog met zo’n 10% en in het dalletje achter de helling ligt in de buitenbocht een lagere school. Het is niet voor niets dat de verkeerspolitie enkele dagen geleden juist hier boetes uitdeelde aan alle weggebruikers die met zomerbanden over de gladde wegen sjeesden. Wij hebben hier met de spikes in onze banden weinig last, maar op zomerbanden is het bijna suïcidaal om deze helling in de wintermaanden te nemen.

Vanochtend heeft het wederom gevroren en een truck met oplegger van een Turks konvooi heeft de top van de helling niet gehaald. Bijna boven is de truck achteruit gegleden over de linker weghelft tot in de berm in de sneeuwmassa en tegen de vangrail. De oplegger is blijven staan maar staat nu dwars op de weg en blokkeert de weg. Alleen personenauto’s kunnen nog net door de smalle opening achter de oplegger. Gelukkig dooit het al wat dus zal het waarschijnlijk niet al te lang duren voor het ijs op het onderkoelde wegdek ook begint te smelten en de truck op eigen kracht los kan komen. Want de enige andere manier om op zo’n helling los te komen is met hulp van een rupstractor en die zijn bij deze helling meestal niet actief.

Geschaarde vrachtwagen bij Ak Biik

24 queries. 0.502 seconds.