10 Jun 2006

De Nachtwacht

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 18:13

Soms heb je in een huwelijk wel eens een geheimpje. Zo heb ik Elmira nooit verteld dat ik vrij goed uit de voeten kan met kleurpotloden. Ze heeft bij mij in de kast wel een grote doos met kleurpotloden gezien van het Zwitserse professionele merk Caran d’Ache, maar nooit gevraagd waar ik die voor aangeschaft had.

Die doos kleurpotloden heb ik al meer dan twintig jaar. Aan het eind van mijn schoolperiode op de middelbare school heb ik ermee een kopie gemaakt van het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt. De tekening is daarna aan de middelbare school Het Stellingwerf College in Oosterwolde in bruikleen gegeven en hangt daar sindsdien in het trappenhuis.

Vandaag was de reunie ter gelegenheid van de bijna voltooiiing van de nieuwbouw en samen met Elmira ben ik op zoek gegaan naar de tekening. Afgezien van een scheur in het glas is de staat van de tekening nog steeds uitstekend. Ook de gevoelige rode kleuren die gemakkelijk verbleken door UV ligt hebben nog dezelfde uitstraling als twintig jaar geleden toen ik de tekening heb gemaakt. Elmira wilde pas geloven dat het mijn tekening was toen ze achterop de lijst mijn naam en adres zag staan.

Kopie in kleurpotlood van de Nachtwacht van Rembrandt

6 Reacties

 1. Beste Lammert,

  helaas heb ik je gister niet gesproken, anders had ik je gevraagd mij te ontheffen van de verantwoordelijkheid voor jouw Nachtwacht. Jouw kunstwerk kan niet mee naar de nieuwbouw en ik hoop dat je in staat bent de tekening mee te nemen, al of niet naar Kazachstan. Ik vind het heel leuk je samen met je dochter voor de tekening te zien. Vroeger had je op een sticker precies het aantal uren en minuten vermeld dat je eraan besteed had.
  Lange tijd heb ik ook nog een berekening van jou bewaard waarin je de inhoud van mijn waterput (halve bol op een cilindervorm, aan de bovenzijde gesneden door een kubus) berekend had.
  Nogmaals jammer dat ik je niet gesproken heb, maar misschien dat we via dit medium nog wat contact kunnen hebben.

  Met vriendelijke groeten,

  Sytze van Koningsveld

  Reactie door Sytze van Koningsveld — 11 Jun 2006 @ 10:05

 2. Het oppassen is goed gelukt, afgezien van het glas is hij nog in prima staat. En voor het transport naar Kazachstan zal ik hem toch uit zijn lijst moeten halen en daar in een andere lijst plaatsen, voor gewoon in de koffer is hij veel te groot.

  Ik heb een dik jaar geleden al eens contact opgenomen met Hennie Broers over het ophalen van de Nachtwacht zodra de nieuwbouw van de school klaar zou zijn, dus wat dat betreft lopen onze planningen aardig synchroon. In Kazachstan hebben we onderhand een goede plek om hem op te hangen.

  Ik weet niet wanneer het schooljaar bij jullie precies afgelopen is en de verhuizing gaat beginnen, dus ik laat het even van jullie afhangen wat qua planning het beste uitkomt. Ik ben nog tot 25 juni in Nederland, ga dan voor twee weken naar Kazachstan en kom op 10 juli weer terug. Ik ben dus vrij flexibel in mijn tijd.

  Reactie door lammert — 11 Jun 2006 @ 10:30

 3. In mijn herinnering heb je de tekening in de vierde klas gemaakt. Vanwege de Nachtwacht die jij thuis getekend had, ben je in dat jaar samen met de leerlingen van 5 atheneum op excursie geweest naar Amsterdam. Die leerlingen hadden in de les allemaal een fragment van de Nachtwacht geschilderd en we zijn toen ‘ter vergelijking’ naar Rembrandt’s Nachtwacht geweest.

  Je hoeft voor het ophalen van de tekening niet te wachten tot het einde van het schooljaar. Waarschijnlijk heb ik voor het vervoer nog wel een kartonnen koker voor je. Als je tevoren even belt, help ik je even.

  Groeten,

  Sytze

  Reactie door Sytze van Koningsveld — 11 Jun 2006 @ 11:17

 4. Ik kan mij de excursie naar Amsterdam met de hogere Atheneum klas nog herinneren. Ik dacht dat ik de tekening een klas later pas had gemaakt, maar het kan ook best de vierde zijn geweest.

  Ik heb volgens mij nog steeds de koker op zolder liggen waarin ik indertijd de tekening naar school vervoerd heb. Heeft wel een vorm van nostaligie om hem nu weer in dezelfde koker te transporteren. De tekening heeft nu zijn werk in Nederland volbracht en kan straks Kazachen laten kennismaken met het Nederlandse erfgoed.

  Op zolder ligt hier ook nog een niet afgemaakte versie van De Staalmeesters.

  Reactie door lammert — 11 Jun 2006 @ 12:26

 5. Lammert,

  ben blij dat Sytze je site al gevonden heeft, had hem daar al op gewezen. stond met hem uitgebreid over je werkstuk te praten en hoorde dat ie niet mee kon, heb de hele avond gezocht naar je om dit te melden maar kon je niet meer vinden (toch maar eerder naar huis vanwege de drukte?)

  marco

  Reactie door marco — 11 Jun 2006 @ 21:23

 6. Marco, Je zoektocht gisteren is tevergeefs geweest. Ik had mij wel voor het hele reunie programma opgegeven, maar het is toch even afwachten hoe dat met buitenlandse vrouw en klein kind bevalt. Uiteindelijk is het daarom maar bij de bezichtiging van het gebouw gebleven.

  Reactie door lammert — 12 Jun 2006 @ 0:09

12 queries. 0.050 seconds.