16 Jun 2006

Heenreis naar Schiermonnikoog

Categorie: Dagelijkse leven — lammert @ 18:45

Lauwersoog waar de boot naar Schiermonnikoog vertrekt ligt ongeveer een uur rijden van Donkerbroek. Niet echt ver dus. Mijn moeder rijdt mee om als we vertrokken zijn met de boot de auto weer terug te rijden.

Het is zo’n 20 jaar geleden dat ik voor het laatst op een van de waddeneilanden ben geweest. Vaag kan ik mij nog herinneren dat het Ameland was, maar misschien is de laatste keer ook wel naar Schiermonnikoog geweest. De boot is in ieder geval anders. Een breed open passagiersdek met restauratie is er op deze veerboot. Elmira moet natuurlijk even met Nathalie naar buiten om een eerste blik over de Waddenzee te werpen.

Blik op Schiermonnikoog

De passagiers op de boot geven een goed beeld welk type toeristen er naar Schiermonnikoog trekken. Naast ons zit een vader met twee kinderen. Ik schat in dat vader en moeder gescheiden zijn en dat de kinderen nu een weekend met pappa op vakantie gaan. Verder natuurlijk de jongeren van een jaar of twintig die gaan kamperen en de reguliere eilandbewoners die met een verveeld gezicht in een hoek zitten omdat ze alweer met die boot moeten.

Onderweg naar Lauwersoog leek het erop dat het weer in het Noorden beter zou worden, maar eenmaal op Schiermonnikoog is het weer helemaal bewolkt. Van de VVV hebben we een korte beschrijving gekregen hoe we bij ons huisje moeten komen. Het gemakkelijkst is de bus naar een nabijgelegen bungalowpark te nemen en bij de eerste halte uit te stappen. Dit doen we dan ook braaf. Het blijkt echter dat de buschauffeur een omweg heeft genomen om een groep jongeren bij een kampeerboerderij af te zetten. Wij—in de veronderstelling dat dit onze halte moet zijn—stappen ook uit, maar na een paar minuten wandelen is er nog weinig meer zichtbaar dan koeien en trekpaarden van de huifkarren waarmee dagelijks over het strand gereden wordt.

Ik heb echter ook de beschikking over het telefoonnummer van de verhuurder en bel daarom op om te vragen welke kant we opmoeten om onze plek van bestemming te bereiken. De vrouw des huizes—helemaal onthutst van de situatie—zegt dat ze ons wel even zal komen ophalen met de auto. Aldus geschiedt en een paar minuten later komt de auto al aanrijden. Schiermonnikoog is immers niet zo groot.

Ons huisje staat naast de oude boerderij die de verhuurders bewonen. Een woonkamer met open keuken en twee slaapkamers. De centrale verwarming komt goed van pas, want het is kil hier vandaag op het eiland. Van huis hebben we een blik erwtensoep meegenomen en een Gelderse worst. Niet echt standaard eten voor een vrijdagavond in juni, maar wel heel erg passend bij de situatie. Onder het eten zien we de tweede helft van de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Ivoorkust. 2-1 is de uitslag, maar dat is oud nieuws wanneer dit bericht op de weblog verschijnt.

10 queries. 0.046 seconds.